Дървояди са унищожили една от скулптурите в парк Остров Свобода,

...
Дървояди са унищожили една от скулптурите в парк Остров Свобода,
Коментари Харесай

Дървояди унищожиха скулптура на Острова

Дървояди са унищожили една от скулптурите в парк " Остров Свобода ", видя кореспондент на " Пазарджишка Марица ". Гледката е неприятна, даже ужасяваща, защото дървесните бръмбари са изяли като едното нищо части от творбата на изкуството, направено от солидни дървени жп-траверси. А те се импрегнират фабрично и са планувани да устоят десетилетия на всевъзможни атмосферни условия и вредители.

Обикновеният дървояд е извънредно рисков пакостник. Ларвите на този бръмбар унищожават изсушената дървесина. Възрастните дървояди са с дължина 2.7-4.5 мм, не се хранят,а единствено се развъждат. Дървояда нападна единствено отлежал дървен материал, с високо наличие на свежа дървесина и в никакъв случай не атакува живи дървета. Прояденото от насекомите дърво се разпознава по кръглите входно-изходни дупчици с диаметър 1-1.5 мм. Ако към момента има живи дървояди, към дупчицата се вижда тънък дървен прашец. Жизненият цикъл на дървояда е 3-4 годишен.

Борбата с дървоядите е извънредно сложна, защото те прекарват по-голямата част от живота си е дървесината, даже откакто от нея са били направени мебели. Не излизат на повърхността и по тази причина е мъчно да се улавят, а запушването на дупчиците не е дейно, защото бързо построяват нови проходи и изходи. За ефикасната битка с тях се употребяват инсектицидни препарати с остатъчно деяние, под формата на опръскващ препарат или газ. Извършват се две обработки за 10 календарни дни със профилирана техника, тъй че препарата да попадне на всички мъчно налични места.

За дървената статуя на Острова към този момент е късно. Тя се е трансформирала в образно доказателство за превъзходството на дребните бръмбари. Но в парка има още половин дузина творби на изкуството от дърво и те би трябвало да бъдат предпазени преди да е станало късно. На фотосите яснсо се вижда какво може да се случи...
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР