Дървото претърпява какви ли не трансформации докато се развива. От

...
Дървото претърпява какви ли не трансформации докато се развива. От
Коментари Харесай

Зелена светлина: Дърво като... стомана

Дървото претърпява какви ли не трансформации до момента в който се развива. От фино стръкче то се трансформира в еластичен дънер, заяква, обгръща се в кора... От незапомнени времена дървото служи на хората. Те го трансформират в топлота, в греди, в хартия, в плоскости и в какво ли още не. Могат ли, обаче, да го трансфорат в „ супер дърво “? Могат. Или най-малко някои настояват, че са съумели.

Изследователи от университета в Мериленд оповестиха, че са основали дървен материал, който не отстъпва по издръжливост на някои титаниеви сплави. Учените са създали развой, който усилва фрапантно плътността на дървото. В резултат то става 10 пъти по-устойчиво от първичния си тип. Супер дървото има якостта на стоманата, само че е шест пъти по-леко от нея.

Тези качества се случват след преваряване на материала в натриев хидроксид и натриев сулфит. Във втората част от процеса дървесината се изпича и минава през преса, като резултатът е смяна на клетъчно равнище и формиране на здрави нановлакна. За рязането на получения материал е нужна 10 пъти повече сила, описват откривателите от университета в Мериленд. Хубавото е, че оформянето на детайлите и плоскостите може да се направи преди обработката, припомнят те.

Иначе приложенията на супер дървото в действителност отварят пред него големи благоприятни условия за качествена демонстрация. То би било заслужен сурогат на стоманата в коли, самолети и здания. А може да реши и доста от проблемите с устойчивото ръководство на горите и изсичането на вековни дървета посредством обработка на слабата дървесина от бързорастящи иглолистни типове, които ще правят същата, в случай че не и по-добра работа.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР