Дървото-чудо. Дървото, което никога не умира. Така е позната морингата

...
Дървото-чудо. Дървото, което никога не умира. Така е позната морингата
Коментари Харесай

Морингата, вълшебното дърво и за какво е полезно

Дървото-чудо. Дървото, което в никакъв случай не умира. Така е позната морингата в Африка, Индия, Пакистан и Непал, където вирее естествено. Вече се среща по доста повече част от света, тъй като и доста повече хора за наясно с лечебните й свойства. Видът се култивира, с цел да могат да се употребяват всички елементи от растението.

Дървесината на морингата е извънредно здрава и се употребява като строителен материал. От семената се извлича масло, което се употребява в разнообразни козметични артикули. Шушулките могат да пречистват вода. Плодовете й пък са не просто ядливи, а и супер хранителни.

Листата се готвят сходно на спанак; могат да се стриват и на прахуляк, който се употребява като добавка към ястия или независимо, разперен във вода. Именно това е най-популярната форма, под която морингата доближава до нас, без да бъде по-малко хранителна или потребна за имунната ни система.

Ползи

Морингата е мощен антиоксидант, бори се със свободните радикали и забавя стареенето на клетките. Действа и противовъзпалително, като защищава от хронични заболявания. Използва се за предварителна защита на диабет, сърдечни болести, анемия, артрит, заболявания на черния дроб и стомашни проблеми.

Независимо коя част от дървото консумираме и под каква форма, си набираме огромно количество витамини, минерали и аминокиселини, най-много витамин A, C, E, калций и протеини.

Морингата оказва позитивен резултат и върху функционалностите на мозъка и даже редуцира признаците на Алцхаймер. С антиоксидантното си деяние защищава от недъгавост на невронни връзки и поддържа мозъка млад.

Антибактериалното деяние на това лечебно дърво също не е за подценяване. То се бори с разнообразни кожни проблеми, като гъбички и екземи, както и с причинителите на цистит да вземем за пример. Подпомага и по-бързото укрепване на рани, написа Mind Body Green.

Как да консумираме

Когато стартираме да одобряваме моринга под формата на прахуляк, целесъобразната доза е половин чаена лъжица, като по-късно прекосяваме на цяла. Добавяме я към фрешове, шйкове, мюсли или ястия, само че откакто към този момент са минали през термична обработка.

Може да се запари и с гореща вода и да се приема като чай, само че има много характерен усет, който не е за всеки. В интернет можем да намерим и предписания, неизменима част от които е точно морингата на прахуляк. Вкусно и здравословно. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР