Дърводобивни фирми изсичат вековни дървета във Врачанския Балкан, сигнализираха до

...
Дърводобивни фирми изсичат вековни дървета във Врачанския Балкан, сигнализираха до
Коментари Харесай

Згориград готви бунт заради изсичане на дървета над селото /снимки/

Дърводобивни компании изсичат вековни дървета във Врачанския Балкан, алармираха до организация BulNews обезпокоени поданици на врачанското село Згориград. Последното огромно сечище, което заплашва живота и здравето на хората в китното селце, се появило доскоро повече от месец. Веднага щом видели камионите, натоварени с големи дървета да слизат от гората над остарялата мина, хората алармирали в редица институиции. Според контролните органи обаче сечището е изцяло законно и било несъмнено в проекта на горското стопанство още през 2014 година. Така държавните служители се пробвали да успокоят жителите на Згориград. Хората обаче не останали удовлетворени и са безапелационни, че ще подхващат протестни дейности, в случай че голата сеч продължава.
Главните терзания на жителите на селото са две. На първо място те слагат наближаващите значителни пролетни дъждове, които без естествената преграда от дърветата, могат да залеят цялото село. Историята помни няколко такива огромни наводнения, а хората са изпаднали в същински смут от вероятността за потоп.
Второто терзание на жителите на селото е замърсяването на въздуха.
„ Всички от Згориград са потресени от протичащото се. Целият Балкан се е трансформирал в сечище. Балкана си отива, а ние оставаме без чист въздух. Тези, които секат вековните дървета са нарушители... Къде са деятелите от Пирин, с цел да видят по какъв начин страната разрешава унищожаването на природата ни “, споделят пред медията ни възмутените хора.
В отговор на терзанията на жителите на Згориград шефът на горското във Враца Ивайло Ангелов съобщи, че в посочения регион няма гола сеч. По думите му теренът бил избран за сечище още през 2014 година от Министерството на околната среда и водите и е координиран с всички институции, а преди този момент минал екологична оценка. По думите на Ангелов на територията на естествения парк се разрешава изсичане на избран % дървен материал, като в случай че отвън регулацията на парка може да се секат 30%, то разрешеното на територията му е до 15% от цялата повърхност на сечището.
Тук главният въпрос на хората е кой взема решение кои дървета да бъдат отсечени и дали в действителност не се сече много повече от 15%. Те се тормозят също и какъв брой първокласен е контролът от районната дирекция по горите в Берковица и дали горските не играят партия с компаниите за дърводобив, с цел да припечелят някой различен лев.
„ Гората в региона е 120-годишна. Принадлежността на Врачанския Балкан не не разрешава сечта, а единствено разрешава по-малко дървесина за рязане. Важно е да се знае, че Пирин е народен парк, а тук е естествен парк и може да има сечища. Пак желая да подчертая, че в региона няма гола сеч, като съм подготвен да заведа на мястото всеки, който желае да види по какъв начин тъкмо се сече “, съобщи Ангелов.
Според шефа на горското терзанието на хората идва от обстоятелството, че ежедневно виждат камиони натоварени с огромни трупи да слизат от региона. Това обаче не означавало, че регионът е обезлесен.
В институциите към този момент са подадени няколко сигнала за сечището, само че е повече от ясно, че компаниите за дърводобив ще не престават да режат „ белите дробове “ на врачани и то благодарение на страната, считат потресените згориграждани.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР