Дърветата могат да навредят на тези екосистеми, като внесат твърде

...
Дърветата могат да навредят на тези екосистеми, като внесат твърде
Коментари Харесай

Залесяването на Африка застрашавало пасищата и саваните

Дърветата могат да навредят на тези екосистеми, като внесат прекалено много сянка
Ново проучване предизвестява, че акцията за засаждане на дървета в Африка рсъздава двойна заплаха, защото ще повреди античните тревни екосистеми, които всмукват CO2, и в същото време няма да успее да възвърне изцяло изчерпаните гори, оповестява Financial Times.

Статията, оповестена в списание Science, се концентрира върху един съответен план - Инициативата за възобновяване на горските ландшафти в 34 страни (AFR100), изяснява FT: " Инициативата има за цел да възвърне най-малко 100 млн. хектара деградирали земи - повърхност с размерите на Египет - в Африка до 2030 година..

Сред поддръжниците на самодейността са немското държавно управление, Световната банка и нестопанският Институт за международни запаси.

Според документа обаче, към половината от почти 130-те милиона хектара, които африканските страни са поели ангажимент да възстановят посредством AFR100, са предопределени за не-горски екосистеми, главно савани и пасища.

Изследователите настояват, че са съумели да намерят доказателства единствено за един план по AFR100 - в Кения - отдаден на възобновяване на пасища. Повече от половин дузина страни, в които няма горски масиви, са поели задължения по AFR100, в това число Чад и Намибия. "

Водещият създател проф. Кейт Пар споделя пред Guardian, че " възобновяване на екосистемите е належащо и значимо, само че то би трябвало да се прави по метод, който е подобаващ за всяка система.

Не-горските системи като саваните са погрешно класифицирани като гори и заради това се счита, че се нуждаят от възобновяване с дървета...

Има незабавна потребност от преразглеждане на определенията, тъй че саваните да не се бъркат с горите, тъй като увеличението на дърветата е опасност за целостта и устойчивостта на саваните и пасищата. "

Дърветата могат да навредят на тези екосистеми, като внесат прекалено много сянка, написа New Scientist: " Това може да попречи на по-малките растения да фотосинтезират, което би имало верижни резултати за останалите екосистеми. "
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР