Дървеници атакуват българския жп транспорт. За това свидетелстват жалби и

...
Дървеници атакуват българския жп транспорт. За това свидетелстват жалби и
Коментари Харесай

Истинска напаст е плъзнала по влаковете и тормози хората

Дървеници нападат българския жп превоз. За това свидетелстват тъжби и недоволства на потърпевши, придобили персонален опит с рисковите насекоми, до момента в който пътуват с влаковете на БДЖ.

Случка

Един от случаите е от преди дни, когато Димитър решил да употребява нощен трен, с цел да стигне от София до Варна, където трябвало да стартира нов работен план. Димитър закупил второразреден билет и се настанил в едно от купетата. Унесен в стоманения темп на влака, пасажерът задремал, само че часове по-късно се събудил със мощни сърбежи по тялото. Набързо направил оглед на кожата си и открил голям брой следи от ухапвания в региона на крайниците и корема. Първоначално не могъл да откри повода, само че малко по-късно тя се появила непосредствено до него под формата на присъщата сплескана форма на дървеница по плата на седалката му. 

Насекомо

Димитър бързо направил фотография и видео на насекомото, до момента в който то се разхождало по мебелите в купето в търсене на човешка плът. На място той подал сигнал до началник-влака, а по-късно след идването си почнал лекуване с антиалергично средство. " Това не е казус. Много пъти съм попадала на такива сигнали. Мисля, че в действителност би трябвало малко по-отговорно да подхожда железницата “, сподели за " Телеграф “ майката на Димитър, Мариета Григорова. Според нея е чист шанс, че Димитър не е мощно алергичен, тъй като в противоположен случай би се стигнало до хоспитализация. Сърбежите и зачервяването минали в идващите два дни.

Популация

Възмутената майка качила и обява във Facebook, от мненията под която проличава, че и други пасажери са се срещали с хапещото насекомо в купетата на БДЖ. " Мене тъкмо такава гад ме изяде преди седмица в първата класа на 8626 (б.р., нощен трен Бургас-София)... “, споделя различен потърпевш. " Тези гадинки се донасят главно от пасажерите с кучета, котки, а не рядко и със облеклата на някой, който до преди да се качи на влака, е нахранил козичките и е тръгнал по този начин да пътува “, разяснява различен консуматор.  " Нормално е да има и дървеници, и бълхи, и други инсекти... Все отново возим хора, които се къпят от неделя на неделя “, разяснява железничар.

Симптоматика

Проблемът с дървениците обаче не е за подценяване, тъй като ухапванията от тях не са по никакъв начин безобидни. " Дървениците избират тъмни, сухи и топли места. Най-благоприятно за тях и тяхното развиване е температурата да е сред 18˚и 35˚. Те са най-активни през нощта и точно по тази причина не е учудващо, че ухапванията са се случвали в нощни влакове. Ухапванията са най-много по крайниците – ръце, крайници, само че от време на време даже и по шията и лицето “, разяснява за " Телеграф “ кожният лекар доктор Даниела Грозева. " Самите ухапвания провокират мощен сърбеж, който може даже да невротизира пациентите. Ако пък се поддадат на импулса за разчесване, могат да инфектират мястото вторично към този момент с бактериален извършител “, добави експертът. 

Мерки

" Доста хора неглижират казуса с хигиената и дървениците, само че би трябвало всички да знаят, че това не е като захапване от комар. Знам за доста хора, на които им се отразява много по-тежко на здравето и с месеци се лекуват от ухапванията. Фактът, че има мърляви пасажери в огромни количества, не значи, че това би трябвало да е дежурното опрощение. Просто след тях би трябвало да се чисти както би трябвало “, безапелационна е майката на потърпевшия. Според БДЖ ограничения се вземат и постоянно са се вземали. От сдружението обясниха за " Телеграф “, че имат подписан контракт за осъществяване на стерилизация, дезинсекция и дератизация (ДДД) на пътнически вагони, мотрисни влакове, закрити и открити площи към сдружението. Обработките се правят превантивно по график от правоспособни лица за битка с вредители. При нужда се обезпечават и спомагателни третирания в границите на избрани площи и транспортни средства.

Карантина

При установено съществуване на насекоми във вагоните след извършен мониторинг или получен сигнал от личен състав или пасажери, вагоните се стопират от употреба, обработват се в допълнение и се слагат под 10-дневна карантина. Едва след още един мониторинг и определяне липса на вредители вагоните и мотрисите се пускат още веднъж в употреба. " БДЖ - Пътнически транспорти " ЕООД непрекъснато подхваща ограничения за обезпечаване на чиста от вредители среда в пътническите салони на преносимия състав и сервира опрощение на своите клиенти, които са се натъкнали на насекоми по време на своето пътешестване “, обявиха от пътническия жп транспортьор за " Телеграф “.

Закъсненията намалели

Намаляване на закъсненията на влаковете регистрира БДЖ. От началото на месец октомври осъществяването на графика се е подобрило с близо 10% спрямо предходния месец. Според превозвача това се дължи главно на понижения дефицит на локомотиви от 21 дневно на 8 дневно. Това се е случило посредством ускорение на ремонтната активност и прецизно следване на ремонтния график. Заради множеството локомотиви в приложимост има дни, в които 95% от влаковете идват в точния момент. Според БДЖ сходни стойности не са регистрирани от месец юни.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР