Дървата за огрев удариха 100 лв. за кубик Цели села

...
Дървата за огрев удариха 100 лв. за кубик Цели села
Коментари Харесай

Дървата за огрев удариха 100 лв. за кубик

Дървата за огрев удариха 100 лева за кубик Цели села в Средногорието останаха на студено Енергийно бедните станаха още по-бедни Скача цената на парното в Пловдив, вижте с какъв брой

За отоплителния сезон 2018-2019 година Държавно горско стопанство Пловдив продава дървата за огрев за 78 лева с Данък добавена стойност. Цената е идентична за всички поделения, които се доставят от Южноцентрално държавно дружество в Смолян. Тя е годна за твърда широколистна дървесина. Същата е предопределена единствено за физически лица и може да се закупи от три краткотрайни склада в общините Куклен, " Родопи " и Съединение. Само в община " Родопи " се предлага иглолистна дървесина, която коства 44 лева без Данък добавена стойност за кубик.

Ново повишаване на дървата за огрев се чака до дни в Пловдив, разясняват търговци. В момента един общоприет палет от 0,9 кубика с дъб и бук коства 90 лева Очаква се да стигне стотак. Нямам визия за какво дървата нарастват. Дефицит няма, само че нарастване сред 10 и 20 лева на доставната цена се видя още през лятото. Оттам по веригата няма по какъв начин и ние да не сложим някой лев от горната страна, разяснява притежател на склад на Карловско шосе. Той посочи, че другата седмица чака нова доставка и бил предизвестен, че ще е по-скъпа с десетак.

В интернет някои търговци на дърва под тепетата към този момент са вдигнали цените на 100 лева Иначе има и разгласи за 60 лева на склад в Куклен.

Фирми в Карловско също оферират материал по 100 лв.. Оскъпяването е поради това, че те са нарязани и нацепени, а размерът от един тримерен кубически метър. Има известна далавера в тази цена, настояват движимости в пазара на суровината на отопление.

Освен това „ пространственият “ кубически метър смъква от количеството дърва. Т.е. в случай че нарязаните и нацепени дърва, нахвърляни в камиона, се смъкват и се подредят компактно, те са с към 30 на 100 по-малък размер, настояват стопани от карловските села. Въпреки това доста фамилии избират да дадат даже и 95-100 лв. на кубик, с цел да си спестят търсенето на човек, който да ги нареже и различен, който да ги нацепени. От години обаче локалните хора избират снабдяването от Държавно горско стопанство в Карлово и в Клисура. Цената в ДГС -- Карлово е 44 лв. на кубик, транспортът се заплаща в допълнение. Ако се наеме компания, се заплаща по към 30-35 лв. за кубик. Така цената според от размера и от дистанцията се движи сред 75 и 85 лв. на кубик. И това е най-предпочитано доставяне в Подбалкана.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР