Дървата за огрев удариха 100 лв. за кубик Енергийно бедните

...
Дървата за огрев удариха 100 лв. за кубик Енергийно бедните
Коментари Харесай

Цели села в Средногорието останаха на студено

Дървата за огрев удариха 100 лева за кубик Енергийно бедните станаха още по-бедни Скача цената на парното в Пловдив, вижте с какъв брой

Стари хора и безработни роми в Красново останаха без дърва за огрев тази зима. Десетки от тях към този момент мръзнат през първите студени нощи, някои се приютяват за 30-40 минути в селския магазин, други влизат в гората да секат сами. Те подценяват закона и страха от наказания, сграбчват брадвите и влизат в планината, с цел да има какво да хвърлят в печките вечерта. Допреди година можех да изкарам без отопление до най-лютите януарски и февруарски дни, само че към този момент нуждая се от топло още през септември, твърди 80-годишният бай Стоил. Краката ми са вледенени, към този момент мъчно се движа, а в нашето село няма друго предложение на дърва с изключение на от локалното горско стопанство посредством описи, направени в кметството. Но Общинското горско не работи, слушам че няма и секачи, твърди възрастният пенсионер.

Междувременно кметът на Красново Цвятко Истилянов позволи на локалните хора, които имат ниви в горски територии, да добиват дърва от тях. Според закона обаче те могат да отсекат най-вече пет дървета. Но премръзналите хора влязоха в нарушаване и от през вчерашния ден лесовъди от Държавно горско стопанство - Хисаря обясняват случая.

На красновци им трябват най-малко още 1000 кубика, това количество ще стигне за 150 фамилии, твърди кметът на селото.

Нужда от по 100-ина кубика незабавна доставка имат в Кръстевич, Беловица, Мало Крушево, споделят хората от Хисарския район.

До казуса с дървата за огрев и тази есен в Хисарска община се стигна, откакто Общинско горско стопанство спря добива, разяснява кметът инж. Пенка Дойкова. Причината е, че шефът, който бе единствен лицензиран лесовъд, напусна. В предприятието няма различен подобен специалист, който има право да провежда и позволи сечите на дървесина, изясни тя. Общинският съвет, който е принципал на предприятието, е обявял конкурс за нов началник. Преди към месец бил назначен лицензиран лесовъд, той обаче напуснал, допълват в хисарските села.

Според локални наблюдаващи повода за създалата се обстановка е в Общинския съвет.

Като и предходната зима, по този начин и тази спасението за огромна част популацията е в Държавното горско стопанство. До през вчерашния ден държавното дружество е добило и продало на локалното население 6674 кубически метра дървесина. Това количество е закупено от 887 семейства най-вече в община Хисаря и по-малка част в Калояновска община. Цената е 43 лв. на тримерен кубически метър. Транспортът, реализиран от частни компании по желание на клиента, се заплаща настрана. Таксува се на кубически метър и съгласно дистанцията излиза към 30 лв. на кубически метър. Предлаганата дървесина съставлява нарязани на метър дърва най-вече от дъб и габър.

Освен това още през лятото Държавно горско стопанство - Хисаря предложи на локалното население иглолистни насаждения, от които хората да добиват сами дърва за огрев, съобщи шефът на ДГС - Хисаря инж. Добрин Иванов. Цената е 1 лв. на кубически метър. Като образец инж. Добрин Иванов даде популацията на Родопите, което се отоплява главно с иглолистна дървесина. Желаещите обаче съвсем липсваха, ползата бе доста слаб, разяснява той. Междувременно срокът, в който можеше да се добива тази дървесина, е изминал. Но иглолистните дървета, планувани за сеч, са маркирани. При показване на описи на искащите от страна на кметовете ние можем да актуализираме в незабавен порядък това разрешително, сподели шефът на ДГС - Хисаря.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР