Дървата за огрев са все по-малко - от това се

...
Дървата за огрев са все по-малко - от това се
Коментари Харесай

Дървата за огрев не стигат

Дървата за огрев са все по-малко - от това се оплакват търговците в някой региони на страната. Вече месеци наред хората чакат, с цел да могат да се снабдят с дърва за зимата. Само в един от пунктовете за доставка в Монтана са декларирани към 300 кубика с дърва и търсенето продължава.Търговците обаче са с вързани ръце. Едната причина е дъждовното лято, което не им разрешава да секат, осведоми NOVA.

„ Хората, които в този момент се записват им споделям най-малко 20-30 дни най-малко...ако времето държи да може да се влиза в гората ще се изпълнят всички поръчки, които са записани. Но има и различен проблем. Трудно към този момент търговците се добират до дървата, които да остават за българския пазар ”, изяснява притежателят на компания за доставка Пламен Владиславов.

Той счита, че за хората остават по-малки количества, тъй като по-голямата част от добиваната дървесина се изнася за Румъния, Гърция и Италия. Търсят се дърва за огрев и в горските стопанства в страната. В Югозапада, горското стопанство към този момент е раздало над 30 хиляди кубика дърва на 4400 семейства, което е доста повече от предходната година. „ Цените са от 36 до 41 лв. на склад в гората. Имаме и обособени централни хранилища, където към този момент е включен и превозът до съответния склад. Там са от 65 до 75 лв. ”, изясни Дамян Дамянов от Югозападно горско стопанство. А цената на нарязани, нацепени и доставени до вратата дърва върви и още по нагоре. За въглищата няма огромно търсене следят търговците.

„ Въглища има, цената е 350 лв. за звук. Така свършиха предходната година, по този начин и стартира цената тази година. Няма понижение на цената, чака се нарастване най-вероятно. Именно от това се притеснява и семейство Маркови, които имат останали дърва от предходната година, само че ще би трябвало да си купят и още ”, описа Пламен Владиславов. Специалистите поучават, хората да побързат да си набират дърва през топлите месеци, тъй като цената им през есента ще тръгне нагоре.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР