DARPA ще тества кой е по-ефективен във въздушните биткиВъздушен бой

...
DARPA ще тества кой е по-ефективен във въздушните биткиВъздушен бой
Коментари Харесай

US военните изправят пилот срещу изкуствен интелект

DARPA ще тества кой е по-ефективен във въздушните борби

Въздушен пердах сред човек и изкуствен интелект следва въз основата на F-16
(снимка: CC0 Public Domain)

Кой е по-добър – същински водач или изкуствен интелект? Точно това ще се опита да разбере американската организация за перспективни военни разработки DARPA, като част от тестванията AlphaDogfight Trials, които ще се проведат от 18 до 20 август.

Първоначално опитът беше плануван да се организира в Лас Вегас, само че заради коронавирусната пандемия уредниците взеха решение надпреварата да се състои във виртуален формат. Истински американски водачи и изкуствен интелект ще се изправят един против различен във въздушни борби.

Състезанието ще се организира в базата на симулатора за виртуална действителност на многофункционалния американски изтребител F-16. В последния ден изкуственият разсъдък ще би трябвало да се изправи пред доста умел водач на изтребител от Военновъздушни сили на Съединени американски щати.

„ Нямаме самообладание да забележим по какъв начин AI логаритмите ще противостоят един на различен, както и против действителни водачи. Силно се надяваме, че за надпреварата ще се запишат водачи от американските военновъздушни сили, флота, американския морски корпус, както и военни специалисти и експерти в създаването на технологии за изкуствен интелект. За по-малко от година екипът ни за въздушна бойна авиация реализира огромен прогрес в развиването си ”, споделя полковникът от американската войска Дан Яворшек, който е и началник на Службата за стратегически технологии на DARPA.

Целта на събитието е да показва опциите на усъвършенстваните AI логаритми във въздушен пердах. Отбелязва се, че в предишното към този момент се провеждани сходни надпревари – за първи път през ноември 2019 година, а по-късно през януари т.г.
още по тематиката
В дълготраен проект изкуственият разсъдък може да се употребява като помощно средство в действителни военни интервенции. Поне това е задачата на програмата „ Air Combat Evolution ” (ACE) на DARPA.

„ Независимо дали живият водач или AI ще завоюва финалната битка, задачата на AlphaDogfight Trials е да построи доверие в изкуствения разсъдък. Ако спечелилият е AI водачът на F-16, тогава ще бъдем една крачка по-близо до основаване на ефикасна бойна единица от човек и машина, което е главната цел на програмата ACE ”, прибавя Яворшек.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР