Държим на трупчета милиони от държавата за Пловдив 2019 Община

...
Държим на трупчета милиони от държавата за Пловдив 2019 Община
Коментари Харесай

Хаосът преди Пловдив 2019 - пари има, обекти - не

Държим на трупчета милиони от страната за Пловдив 2019

Община Пловдив е пред цялостен неуспех с инфраструктурните планове, които трябваше да осъществени за Европейска столица на културата. До откриването на 12 януари има 52 дни, а нито един от плануваните обекти няма късмет да бъде приключен до тази дата. Някои няма да станат факт и до края на самодейността.

Според финансовата рамка, с която спечелихме борбата със София, Велико Търново и Варна, Пловдив ще провежда самодейността с към 70 млн. лв.. От тях 20 млн. са целева дотация от републиканския бюджет.

Според закона обаче тя не може да се харчи за действия или възнаграждения на актьори и служители, а единствено за финансови разноски. В случая те трябваше да се употребяват за създаване или ремонт на културни обекти и инфраструктура.

В програмата, готова от администрацията на Община Пловдив и финансирана от страната, са посочени площад „ Централен ”, Тютюневият град, кино „ Космос ”, художествени галерии, измежду които е и тази на ул. „ Гладстон ”.

По-късно се разбра, че първия транш от 4 млн. страната е превела на Пловдив още през 2015 година и той е отишъл за очевидно най-важния културен обект - зоопарка край Гребната.

Вторият транш в размер на 7 млн. лв. е обезпечен през юни 2017 година, а последните 9 млн. - през 2018-а.

Днес истината е, че пари има, само че обектите ги няма.

Вече е ясно, че Пловдив ще посрещне старта на Европейската столица на културата с разкопан централен площад. Преди пет години от Община Пловдив уверяваха, че площадът ще има нова неповторима визия до началото на 2019-а.

Днес е повече от явно, че даже и с магическа пръчка няма по какъв начин да бъдат заменени плочките доникъде на януари, камо ли да се експонират археологическите разкопки на Римския конгрес.

Оказа се, че и подлезът на ул. „ Гладстон ” ще е в ремонт до март, а не до края на декември, както ни уверяваха от градската администрация. Фирмата, на която е предоставен ремонтът, работи по контракт, съгласно който срокът за завършването на площада и подлеза с разкопките е съвсем една година.

Тези дни стана ясно и друго - че площадът ще глътне съвсем цялата държавна дотация, откакто контрактуваната на търга сума от 12 млн. лв. беше увеличена съвсем на 18 милиона поради по-хубава настилка.

Тютюневият град, който трябваше да стане втори арт квартал по сходство на „ Капана ”, ще посреща първите ни посетители със остарялата улична инфраструктура и старите хранилища.

Между техните притежатели и градската администрация по този начин и не се стигна до действителен разговор, а и никой от Община Пловдив не бе попитал бизнеса за вероятно партньорство, преди да включат тематиката за Тютюневия град в програмата на Културната столица.

Проектът за пренареждането на паважа и разширението на пешеходната зона на ул. „ Иван Вазов ” с пейки и декоративни детайли отлежава в нечие чекмедже. По него не се работи.

Тротоарите на част от кварталните улички са разрушени, в това число и на ул. „ Екзарх Йосиф ”, където фондация „ Пловдив 2019 ” си нае внушителен офис против сумата от 200 000 лв. за период от две години.

Бившето кино „ Космос ” е под ключ, както си е било в последните 20 години. Според плана, направен по задание на Община Пловдив, ремонтът на постройката на ул. „ Гладстон ” ще коства 4-5 млн. лв., само че не е ясно по кое време и по какъв начин ще стартира, защото към авторските права назрява скандал.

Правата принадлежат на група архитекти, измежду които са Тодор Абаджиев и Георги Бакърджиев, само че с тях нито е координиран планът за реконструкцията, нито даже от Община Пловдив се сетили да ги поканят на разискването.

Местната власт влезе в спор и с Дружеството на пловдивските художници, които употребяват галерията на ул. „ Гладстон ”. Премахването на съществуващата постройка, проектирането и строителството на нова е предоставено против 3,5 млн. лв. на „ ГБС - Пловдив ” на инженеринг, т.е. по бързата процедура, тъй като няма време. Художниците не харесаха плана, който беше направен от ГБС, само че все пак строителите наливат основите на новата изложба.

И галерията в някогашния Детмаг „ Снежанка ”, предстояща в края на декември, претърпя крушение. Търгът, извършен също със забавяне - едвам преди три месеца, е обжалван.

Спряно е и строителството на зоологическата градина, която съгласно обещанията на Община Пловдив щеше да бъде отворена преди две години. Според компанията реализатор " Запрянови 03 " за свършената работа са изплатени 80 % от цената на обекта.

Строителите чакат общината да им позволи да завършат зоопарка, само че оттова към момента не дават зелена улица.

От администрацията споделят, че държавните пари не са изгубени и се усвояват. Когато приказваме за асимилиране, в общината са царе на тази работа.

Въпросът е какво ще остане в Пловдив, откакто похарчим въпросните 20 млн. дотация и в случай че тя е целева за Европейска столица на културата, кои от обектите ще посрещат туристи за самодейността, която чука на вратата. /Марица.бг
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР