„Държим да остане преференцията, но трябва да бъде постигнат консенсус

...
„Държим да остане преференцията, но трябва да бъде постигнат консенсус
Коментари Харесай

Цветан Цветанов за изборния кодекс: Държим да остане преференцията

Държим да остане преференцията, само че би трябвало да бъде реализиран консенсус в политическия живот. Това беше желанието и на НФСБ, които също желаят преференциите да не вземат участие в решаването и пренареждането на листите ”. Това съобщи в предаването „ Събуди се” по Нова телевизия ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.
„ НФСБ е част от " Обединени патриоти ", парламентарната им тежест е равна на тази на Вътрешна македонска революционна организация. В политиката не постоянно можеш да поставяш ултиматум”, разяснява още Цветанов.
„ Да, има тематики, по които намираме политически консенсус с Движение за права и свободи и пресечни точки. Движение за права и свободи сложиха 4 тематики, в някои от тях се препокриха и с част от " Обединени патриоти ". Не сме лимитирали опцията на българските жители да упражнят конституционното си право да гласоподават ”, разяснява още зам.-председателят на ГЕРБ. „ Ние постоянно сме били за понижаване на прага на преференцията, само че в предишния парламент остана на 7%”, сподели Цветанов.
По думите му другото изискване е било машинното гласоподаване. „ Обединените патриоти направиха консенсус, с цел да остане в този вид, който оферират ДПС”, изясни още Цветанов.
Припомняме, че народните представители заседаваха стремително към деня на влюбените и Трифон Зарезан по изборния кодекс - първо на равнище правна комисия, а по-късно до късна доба в пленарна зала. Резултатите - куп промени в изборния закон, които влизат в действие още с идния избор за Европарламент.
По тематиката с преференциите, които са късмет гласоподавателят да пренареди партийните листи, по предложение на Движение за права и свободи беше въведен най-малък брой нужни преференциални гласове за даден претендент, с цел да може той да отиде в избирателен орган. Долният предел е най-малко толкоз гласове, колкото трябват на претендент, с цел да бъде определен по принцип. Например – за Европейския парламент това са към 115 000 гласа, за народен представител в Народното събрание са към 17-20 000 гласа. Така в действителност преференцията бива обезсилена и остава само нейното теоретическо деяние.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР