Държавното предприятие Булгаргаз иска цената на синьото гориво да бъде

...
Държавното предприятие Булгаргаз иска цената на синьото гориво да бъде
Коментари Харесай

"Булгаргаз" поиска над 15% поскъпване на природния газ

Държавното дружество " Булгаргаз " желае цената на синьото гориво да бъде увеличена с над 15% от идния месец. Дружеството към този момент е внесло предлагането си за повишаването в Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР). 

Ако регулаторът утвърди настояването,  от 1 септември цената на природния газ ще стане  21,51 лева / MWh (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС). Това е тъкмо с 15.21% повече от настоящата цена.

Предложението за скока идва след поредност от месеци на ниски цени.

Какви са претекстовете на " Булгаргаз " за желаното покачване? 

Спотовите цени на европейските газови пазари за интервала 1 - 10 август са се вдигнали с над 45 % спрямо цените за юли. Те са част от формулата, по която се образува доставната цена на природния газ, изясняват от държавното дружество.

" Булгаргаз " показва, че прогнозната цена на природния газ за октомври е 21,91 лева./MWh. Това е с още 1.86% от горната страна върху препоръчаната за септември цена.

Прогнозната цена на природния газ за остомври е просто краткотрайна оценка на пазарните фактори, а същинското предложение за одобряване ще бъде квалифицирано и импортирано в КЕВР до 10 септември.

 

ЛОШ СИГНАЛ

Засега не е ясно дали идните есенни нараствания на енергоизточника ще доведат и до повишаване на парното и топлата вода. Според настоящата уредба цените на топлофикациите са определени за едногодишен период- от 1 юли 2020 до същата дата следващата година, само че е допустимо да бъдат изменени - нагоре или надолу,  ако природният газ нарастне или поевтинее с повече от 15%. Поисканото от " Булгаргаз "  поскъпване несъмнено е неприятен сигнал за потребителите.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР