Държавното обвинение категорично отказва да даде информация дали работи по

...
Държавното обвинение категорично отказва да даде информация дали работи по
Коментари Харесай

Сега: Прокуратурата не казва дали работи по сигналите срещу ТЕЦ Варна

Държавното обвиняване изрично отхвърля да даде информация дали работи по сигналите против Топлоелектрическа централа " Варна ", чийто мажоритарен притежател е почетният ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган. След като преди седмица член на Сената на Народното събрание на Чехия сезира Софийската градска прокуратура за " общи икономически закононарушения " на продавача и купувача на топлоцентралата, в. " Сега " попита дали този сигнал към този момент е постъпил и ще бъде ли прегледан. От пресцентъра на СГП в началото обявиха, че желаят въпросите в писмен тип, а няколко дни по-късно оповестиха, че все още няма да разясняват тематиката, написа Varna24.bg.

Според сенатор Лукаш Вегентнехт договорката за Топлоелектрическа централа " Варна " сред чешката държавна енергийна компания " ЧЕЗ груп “, която в края на 2017 година продава топлофикацията на компанията на някогашния транспортен министър в кабинета " Орешарски “ Данаил Папазов, е осъществена на доста по-ниска цена от действителната. " Ние изпратихме публични сигнали до прокуратурата и в Прага, и в София. Според нас съответни лица са нарушили закона, като не са изпълнили отговорностите си и по този начин са довели до финансовата загуба “, съобщи Вегентнехт пред " Свободна Европа ".

ЧЕЗ купува Топлоелектрическа централа " Варна “ през 2006 година за 206 млн. евро, а я продава през 2017 година за 48.5 млн. евро на " Сигда “, по това време благосъстоятелност на децата на Папазов. Днес 70% от Топлоелектрическа централа " Варна “ са публично благосъстоятелност на почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган. " Имаме доста доказателства в поддръжка на нашата позиция, че продажбата на топлофикацията носи на чешкия поданик финансова загуба от към 1 милиард чешки крони (40 млн. евро – б.р.) “, твърди още сенаторът. Той разяснява, че " управлението на ЧЕЗ изясни ниската продажна цена на " Топлоелектрическа централа Варна “ с ниската успеваемост на теца ". " Но пък ние откриваме доста документи, които приказват за противоположното. Искаме да проверим по какъв начин стоят нещата от българска страна “, добави Лукаш Вегентнехт.

Това не е единственият сигнал против теца на Доган, който отлежава в прокуратурата. Преди близо половин година Антикорупционният фонд (АКФ) алармира редица държавни институции за решение на Енергийния систематичен оператор (ЕСО) да заплати милиони левове за леден запас на Топлоелектрическа централа " Варна ". Според АКФ техническата редовност на топлоцентралата е под въпрос, което е причина за възможна опасност за енергийната сигурност като част от националната сигурност на България. В тази връзка фондът е подал сигнал до ДАНС, Министерството на енергетиката и Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР). Сезирана е и Национална агенция за приходите поради подозрения за отбягване на налози при придобиването на централата от Доган.

От държавното обвиняване обаче не дадоха отговор на въпрос на " Сега " дали сигналът на АКФ е прегледан. За сметка на това наскоро персонално депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски съобщи пред публицисти в Народното събрание по време на едно от редките си визити на работното място, че " постоянно би вложил в планове на господин Доган ".

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести ``

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР