Държавното обвинение категорично отказва да даде информация дали работи по

...
Държавното обвинение категорично отказва да даде информация дали работи по
Коментари Харесай

Прокуратурата не казва дали работи по сигналите срещу ТЕЦ Варна

 Държавното обвиняване изрично отхвърля да даде информация дали работи по сигналите против Топлоелектрическа централа " Варна ", чийто мажоритарен притежател е почетният председател на Движение за права и свободи Ахмед Доган. След като преди седмица член на Сената на Народното събрание на Чехия сезира Софийската градска прокуратура за " общи икономически закононарушения " на продавача и купувача на топлоцентралата, в. " Сега " попита дали този сигнал към този момент е постъпил и ще бъде ли прегледан. От пресцентъра на СГП в началото обявиха, че желаят въпросите в писмен тип, а няколко дни по-късно оповестиха, че все още няма да разясняват тематиката.

Според сенатор Лукаш Вегентнехт договорката за Топлоелектрическа централа " Варна " между чешката държавна енергийна компания " ЧЕЗ груп “, която в края на 2017 година продава топлофикацията на компанията на някогашния транспортен министър в кабинета " Орешарски “ Данаил Папазов, е осъществена на доста по-ниска цена от действителната.  " Ние изпратихме публични сигнали до прокуратурата и в Прага, и в София. Според нас съответни лица са нарушили закона, като не са изпълнили отговорностите си и по този начин са довели до финансовата загуба “, съобщи Вегентнехт пред " Свободна Европа ".

ЧЕЗ купува Топлоелектрическа централа " Варна “ през 2006 година за 206 млн. евро, а я продава през 2017 година за 48.5 млн. евро на " Сигда “, по това време благосъстоятелност на децата на Папазов. Днес 70% от Топлоелектрическа централа " Варна “ са публично благосъстоятелност на почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган.  " Имаме доста доказателства в поддръжка на нашата позиция, че продажбата на топлофикацията носи на чешкия поданик финансова загуба от към 1 милиард чешки крони (40 млн. евро – б.р.) “, твърди още сенаторът. Той разяснява, че  " управлението на ЧЕЗ изясни ниската продажна цена на " Топлоелектрическа централа Варна “ с ниската успеваемост на теца ". " Но пък ние откриваме доста документи, които приказват за противоположното. Искаме да проверим по какъв начин стоят нещата от българска страна “, добави Лукаш Вегентнехт.

Това не е единственият сигнал против теца на Доган, който отлежава в прокуратурата. Преди близо половин година Антикорупционният фонд (АКФ) сигнализира редица държавни институции за решение на Енергийния системен оператор (ЕСО) да заплати милиони левове за леден запас на Топлоелектрическа централа " Варна ". Според АКФ техническата редовност на топлоцентралата е под въпрос, което е предпоставка за евентуална опасност за енергийната сигурност като част от националната сигурност на България. В тази връзка фондът е подал сигнал до ДАНС, Министерството на енергетиката и Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР). Сезирана е и Национална агенция за приходите поради подозрения за отбягване на налози при придобиването на централата от Доган.

От държавното обвиняване обаче не дадоха отговор на въпрос на " Сега " дали сигналът на АКФ е прегледан. За сметка на това наскоро персонално депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски съобщи пред публицисти в Народното събрание по време на едно от редките си визити на работното място, че  " постоянно би вложил в планове на господин Доган ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР