Държавното дружество Ученически отдих и спорт“, което е под шапката

...
Държавното дружество Ученически отдих и спорт“, което е под шапката
Коментари Харесай

Държавна фирма източила милиони за фиктивни почивки на ученици

Държавното сдружение " Ученически отдих и спорт “, което е под шапката на Министерството на образованието и науката (МОН), е източило към 8 милиона лв. от държавния бюджет за последните 2 години.Това е открито при поредност от инспекции на звеното за вътрешен одит на МОН, заяви служебният министър на образованието Николай Денков на конференция.

Той уточни, че управлението на държавната компания не може да потвърди съвсем 293 000 нощувки, които твърди, че е осъществило, и за които е получило средства от МОН, само че липсват каквито и да е документи, че са се случили.

Според специалистите на МОН става въпрос за „ документна машинация “ в изключително огромни размери и по тази причина казусът ще бъде предаден на прокуратурата, уточни проф. Денков.

Каква е схемата?

Дружеството „ Ученически отдих и спорт “ е записано през януари 2005 година със 165 държавни парцела. Справка, предоставена от изпълнителния му шеф, демонстрира, че все още в неговия капитал влизат 145 почивни бази.

Според контракт сред МОН и УОС, влезнал в действие на 2 юли 2019 година, и последвал анекс от юни 2020 година, до 1 юли 2022 година сдружението е длъжно да обезпечи отдих на най-малко 48 258 възпитаници и да осъществя не по-малко от 482 598 настанявания в най-малко 30 бази. Не е ясно кои са базите, защото към контракта не е прибавен лист.

МОН субсидира по 30.46 лева на възпитаник дневно, а децата доплащат по-малки суми – 18 лева за цялостен интернат, 12 лева за полупансион и 6 лева за нощувка със закуска.

От 2 юли 2019 година до 30 юни 2021 година „ Ученически отдих и спорт “ е изискал и получил от МОН заплащане за 299 097 нощувки в размер на 9 110 494.62 лева

При одитите обаче не са показани счетоводни документи за доходи от доплащанията на учениците за тези дни. Няма нито хартиени, нито електронни регистри за настаняваните деца, уточни проф. Денков.

В Единната система за туристическа информация (ЕСТИ), в която по Закона за туризма наложително се записват всички туристи, в това число учениците, за интервала от юли 2019 до края на юни 2021 година попадат записи за едвам 6116 нощувки на деца в бази на „ Ученически отдих и спорт “. За тях МОН би трябвало да преведе единствено 186 293.36 лева

Връщането на първия милион

След първия одит на МОН в държавната компания през август 2021 година управлението на сдружението признава за „ неправилно регистрирани настанявания “ с 37 009 нощувки , които били записани като осъществени, а в действителност били „ трансферирани поръчки от клиенти от минали интервали “. За това изказване обаче няма никакви документи. Не е ясно кои клиенти и в кои офиси на сдружението са поискали поръчките им да бъдат трансферирани в различен интервал, уточни министърът на образованието.

Заради тази „ неточност “ в резервационната система, управлението на „ Ученически отдих и спорт “ възвърне 1 млн. лева на министерството, само че остава неразбираемо къде са останалите близо 8 млн. лева (7 924 201.26 лева.), уточни проф. Денков.

Изненадващи инспекции и фиктивни нощувки

Изненадващи инспекции на МОН в 18 почивни бази на държавното сдружение през това лято откриха хиляди фиктивни нощувки в напълно неизползваеми бази, за които сдружението е поискало и получило пари от министерството, сподели проф. Денков.

Например в почивна база „ Фиш фиш “ , в курорта „ Албена “, която не е работила нито през 2020 година, нито през 2021 година, съгласно „ Ученически отдих и спорт “ единствено през юни и юли 2021 година са „ почивали “ 535 възпитаници и са „ осъществени “ 5351 нощувки.

През последния летен сезон почивна база„ Кранево - Русе “ също не е приемала туристи. За юни и юли обаче в резервационната система на сдружението са записани 4226 нощувки на 522 възпитаници.

Подобен е казусът с почивна база „ Балчик СПТУ - Шумен “ в морския град, за която „ Ученически отдих и спорт “ е заявило 5628 нощувки на 771 възпитаници за същите два месеца.

Тези бройки са включени в ежемесечните информации на държавната компания за броя осъществени нощувки за възпитаници, които МОН субсидира. В тях обаче няма никакви данни за настаняваните деца като име и дата на раждане. Такава информация е трябвало да бъде представяна на МОН на годишна база. Това не се е случило, защото с анекса от юни 2020 година комерсиалното сдружение е било освободено от задължението да показва такива годишни доклади.

Повишение на заплатите за „ положителните резултати “ до 10 000 лева

Нещо повече фиктивните резултати са послужили на управлението на „ Ученически отдих и спорт “, като мотив за повишение на заплатите.

Според информация за първите три месеца на 2020 година да вземем за пример изпълнителният шеф на сдружението е получавал брутно заплащане от 17 минимални заплати (10 370 лева.) месечно .

На 16 юли 2021 година възнагражденията са увеличени с още 1.5 минимални заплати (975 лева.) „ на съображение образуван през второ тримесечие на 2021 година позитивен финансов резултат по отношение на първо тримесечие на годината “. Така заплатата става към този момент над 11 200 лева

В резултат на осъществените инспекции специалистите от звеното за вътрешен одит на МОН са открили обстоятелства и доказателства за документна машинация от страна на управлението на „ Ученически отдих и спорт “.

По тази причина просветителният министър заяви, че ще подаде сигнал до основния прокурор и Агенцията за държавна финансова ревизия с обосновано съмнение за злоупотреби в изключително огромни размери, позволени в комерсиалното сдружение.

Към момента няма публична позиция от „ Ученически отдих и спорт “ по случая.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР