Държавното дружество Монтажи ще строи без обществена поръчка водопровода, необходим

...
Държавното дружество Монтажи ще строи без обществена поръчка водопровода, необходим
Коментари Харесай

Държавно дружество ще строи тръбата за доставка на вода за Перник от мрежата на София

Държавното сдружение " Монтажи " ще строи без социална поръчка водопровода, нужен за свързването на ВиК мрежите на София и Перник, се разбра от думите на районния министър Петя Аврамова пред Българска национална телевизия. В събота държавното управление разгласи решение за снабдяване на вода от бент. Белмекен за Перник като се употребява водопреносната мрежа на София. За задачата обаче следва да се построят 13.5-километров тръбопровод и помпена станция при Мало Бучино.

Предстои да бъде утвърден идейният план, като съгласно Аврамова той ще бъде направен през днешния ден или във вторник. Прогнозната стойност е 25 млн. лв., които ще дойдат от бюджета на Министерството на стопанската система. Министърът увери, че в оптимално къси периоди ще бъдат издадени нужните строителни разрешителни, тъй че още тази седмица да стартира строителството.

" Ще има готовност. Очаква се държавното сдружение " Монтажи " да извърши плана, да му бъде предоставено. Вече се работи по доставката на материалите, по поръчка и доставка на помпени елементи ", изясни Петя Аврамова.

" Този вид е авариен, спешен вид, който ще бъде употребен в тази спешна обстановка и ще остане като авариен вид и в бъдеще ", сподели Аврамова. Тя употребява момента да увери столичани, че предопределена за София вода няма да отива към Перник, а единствено ВиК инфраструктурата ще се употребява директно.

Няма да има повишаване на водата за перничани ,

пък сподели кметът на града Станислав Владимиров пред Българска национална телевизия. По въпроса за цената за потреблението на софийската водопреносна мрежа, той уточни, че това са търговски връзки сред пернишкото и софийското ВиК сдружения.

Той също увери, че перничани няма да употребяват водните запаси на София и подчертава, че това е единственото дълготрайно решение. Утре следва изключително съвещание на общинския съвет на Перник, на което ще бъде прегледан въпросът за присъединението към водопреносната мрежа на града към тази на столичната община. Същевременно през днешния ден Столичният общински съвет заседава изключително по същата тематика. " Сигналите са, че ще има поддръжка в СОС ", разяснява през днешния ден Владимиров. Той посочи, че връзката ще е реверсивна, т.е. Вода може да тече и в двете направления, и " може да се наложи в миналото подаване на вода от бент. " Студена " към столичната община ".

" В идващите няколко дни стартира и подмяната на подземната ни инфраструктура

за да се понижат тези големи загуби на питейна вода по улиците на Перник ", сподели още кметът. Той дефинира решението за потреблението на ВиК мрежата на София като най-хубавото. " Това дава успокоение, че няма да изпаднем в още по-голяма рецесия, това дава опция за по-бързото пълнене на бент. Студена ", изясни той.

Станислав Владимиров сподели и че продължава срещите си с управлението на " Стомана ", което е изразило терзания, че при по-ниски температури сондажите му няма да могат да доставят нужната за потребностите на предприятието вода. Обсъден е разновидността заводът да употребява вода от бент. " Пчелина ", за който обаче се разбра, че са откраднати помпените уреди и няма по какъв начин водата от него да доближи до Перник. Кметът заяви, че се разисква с държавни средства да бъдат възобновени откраднатите уреди. По думите му към този момент няма заплаха от стачка на служащите в " Стомана ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР