Държавното дружество излиза на минус в последните години, след като

...
Държавното дружество излиза на минус в последните години, след като
Коментари Харесай

Приходите на тотализатора спадат с почти 10%

Държавното сдружение излиза на минус в последните години, откакто направи отчисления за българския спорт.

Още по тематиката
През 2016 година приходите в бюджета от хазарт нарастват с 1/3 и доближават 183 млн. лева

Новият
хазартен водач " Национална лотария " порасна четири пъти за година и измести държавното тото

Приходите и облагите на заводите порастват. Спадове има единствено при горивата и металите

Постъпленията от
хазартни игри на Българският състезателен тотализатор понижават с малко над 15 млн. лева през 2016 година по отношение на миналата или с 9.2%. Това излиза наяве от отговор на въпрос, насочен от Българска социалистическа партия към министъра на младежта и спорта Красен Кралев. Държавното дружество осъществя позитивен финансов резултат за последните две години, като след вноските, които е длъжно да прави за развиването на българския спорт, излиза на минус.

Плюсът в минус

Приходите на БСТ от
хазартни игри доближават 148.5 млн. лева през 2016 година, като малко над 120 млн. лева идват от числовите игри, а останалите - от моментните лотарии. Това е спад от 9.2% по отношение на 2015 година, когато оборотът е бил 163.6 млн. лева Причината са по-ниските доходи от числови игри през 2016 година, които могат да се обяснят с възходящата конкуренция от страна на частния бранш.

Общите доходи на тотализатора обаче са малко по-високи от цитираните цифри в писмения отговор на министър Кралев. Миналата година осъщественият оборот доближава 151.2 млн. лева, което е намаляване по отношение на миналата година с 16.3 млн. лева Причината за лекото разминаване е, че БСТ набира средствата си както от проведените
хазартни игри, по този начин и от дарения и други интервенции, които съпътстват или допълват главната му активност.

След приспадането на разноските, държавното сдружение излиза на плюс с 24.5 млн. лева и 16.7 млн. лева надлежно през 2015 и 2016 година От тях обаче БСТ има обвързване по закон да отдели избрана сума, която да бъде употребена за " потребностите на физическото образование и спорта и за поддържане, ремонт, реорганизация, изцяло възобновяване или основаване на нови спортни обекти и/или спортни уреди в държавните и общинските учебни заведения ". В последните години тя се движи в диапазона 26-30 млн. лева на година. Така, откакто направи тази вноска, държавният тотализатор остава на минус.
Бизнесът на
лотариите

През последните години най-бързорастящата част от хазартния бранш в България са лотарийните игри. Бизнесът им е повишен с близо 30% до към 320 млн. лева, демонстрират изчисленията на база платените налози за 2016 година Двете огромни компании в бранша са " Национална
лотария " и " Лотария България " и се управляват от Васил Божков. Те също имат тото и лото игри, които действително са конкуренция на държавния тотализатор. Общите приходи от такси върху хазартната активност в бюджета също порастват - с една трета по отношение на миналата година (до 124 млн. лева.), като основна причина за това са лотариите и онлайн игрите. А постъпленията на последните в бюджета на страната също растат- онлайн хазартът е изплатил под формата на такси 15 млн. лева.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР