Държавното дружество Еко Антрацит“ ще може да инвестира и собствени

...
Държавното дружество Еко Антрацит“ ще може да инвестира и собствени
Коментари Харесай

Правителството ускорява превенцията на екощети от стари рудници

Държавното сдружение " Еко Антрацит “ ще може да влага и лични средства в дейностите по превъзмогването на екологичните последици от затворени рудодобивни и въгледодобивни мини. Това реши държавното управление на съвещанието си в сряда, когато одобри нормативни промени за активността на компанията. До момента тя ползваше целево бюджетно финансиране, което е незадоволително за изцяло осъществяване на плановете по рекултивация на хвостохранилища.

В средата на декември 2017 година сдружението, което е на послушание на Министерството на стопанската система, получи 120 млн. лева за увеличение на капитала си. " Еко Антрацит " ЕАД е правоприемник на две държавни компании, занимаващи се със изтриване на последствията от въгледобива и рудодобива, които са били слети. Допреди колосалната финансова инжекция, сдружението годишно е изразходвала по 1-1.5 млн. лева за превъзмогване на последствията от рудодобива и въгледовиба.

" Създадената нормативна опция ще разреши на сдружението да работи ускорено по доста планове, ориентирани към попречване на евентуални екологични рискове. Такива са мониторингът и поддръжката на хвостохранилищата " Радка “, " Елшица “, " Медет “ и " Елисейна “, построяването на хидротехническо оборудване за отклоняване на високите води от язовир " Жеков вир “, ръководството и мониторингът на водите на рудниците " Медет “ и " Елшица “, рехабилитацията на корекцията на река Медетска, проектирането и построяването на пречиствателна станция за нечисти води от рудник " Медет “, техническата рекултивация на нарушени терени при " Мини Маришки басейн “, шламохранилището на мина " Антра “ и на терени в с. Бял извор, община Опан ", написа в известието на държавната пресслужба.

Част от плануваните действия ще са ориентирани и към обекти в сериозно положение, обусловено от свлачищни процеси, липса на преливни уреди, разрушена инфраструктура, допълват от Министерския съвет.

Всички планове са с висока социална значителност и засягат трайно обширни територии, както и популацията в регионите. Реализирането им подсигурява както екологичните правила, по този начин и правенето на оценка на опасности, свързани с ръководството на оборудванията, се споделя отще в известието.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР