Държавното дружество Български пощи няма реално да разпространява вестници и

...
Държавното дружество Български пощи няма реално да разпространява вестници и
Коментари Харесай

Пощите ще дадат на частна фирма 60 млн. лв., за да разпространява вестниците

Държавното сдружение " Български пощи " няма действително да популяризира вестници и списания в страната, а ще трансферира тази активност на частна компания.

Компанията, която държавното управление натовари с разпространяването на печатни издания, е оповестила социална поръчка за компания, която да прави цялата активност - от обмисляне до връщане на непродадените издания. Стойността ѝ е 60 млн. лв., които се чака да бъдат разпределени за 4 години.

Реално поръчката може да бъде дадена и на досегашните разпространители на печатни издания, защото имат потенциал да поемат активността незабавно.

Това е следващият епизод във фарса, почнал с концепция на премиера Бойко Борисов от май 2018 година страната да поеме дистрибуцията на вестниците, с цел да се прекратят рецензиите към България за несвободни медии. Идеята зрееше до октомври 2019 година, когато Министерският съвет реши " Български пощи " да популяризира печатните издания. Това бе отговорът на Борисов към констатациите на " Репортери без граници ", че контролът на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски върху по-голямата част от българските медии, както и върху дистрибуцията на печата, е главната причина България да е в дъното на класацията по независимост на соловото в Европейски Съюз.

Решението на Борисов обаче на практика оказва помощ на Пеевски да икономиса разноски, защото дистрибуция на вестници към този момент не е рентабилен бизнес. А като се има поради, че множеството печатни медии са директно или непряко притежавани от Пеевски, тяхното разпространяване към този момент ще му излиза гратис, защото ще бъде поето от всички данъкоплатци.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР