Държавното бюро за разследвания на Украйна започна проверка срещу петия

...
Държавното бюро за разследвания на Украйна започна проверка срещу петия
Коментари Харесай

Украйна разследва Петро Порошенко за държавна измяна

Държавното бюро за следствия на Украйна стартира инспекция против петия президент на страната – Петро Порошенко.

Срещу него тече следствие за допустима държавна измяна по отношение на случая в Керченския проток на 25 ноември, когато съветската брегова защита задържа 24 украински моряци.
Майката на арестувания в Русия бесарабски българин: Искаме да ни върнат децата Родителите на Владимир Варимез към момента нямат връзка с него
Заявлението против Порошенко е подадено от юриста Андрей Портнов и неговия екип, написа ТАСС. Проверката против него е по член 109 „ Действия, ориентирани към принудително променяне или събаряне на конституционния ред или при залавянето на държавната власт”, член 111 от Наказателния кодекс „ Държавна измяна” и 426-1 „ Превишаване от боен чиновник на власт или формален орган”.
Украйна пред предопределен избор на президент Владимир Зеленски и Петро Порошенко стигнаха до втори тур след вота на 31 март
Заявлението на Андрей Портнов, който е заместник-ръководител на администрацията на Виктор Янукович, беше входирано по-рано денем. Тогава той се закани, че ще внесе документи за осъществени, по думите му, закононарушения от Порошенко и хора, близки до него.

Юристът уточни още, той и екипът му са подготвени да спомагат, в случай че новата власт в страната реши да „ прояви активност” във връзка с към този момент недействащия президент.

Обвиненията против Порошенко са свързани със случая в Керченския, когато съветските матроси задържа три украински военни кораба. Тогава съветската страна съобщи, че повода за задържането е нахлуване в нейните териториални води без позволение.
Петима от хванатите украински моряци остават в ареста в Москва Украинските матроси са под арест за два месеца в Москва
Версията на Кремъл за случилото се е провокация. Киев обаче отхвърли това да е истина и упрекна Москва в експанзия.

Обвиненията против Петро Порошенко идват ден, откакто в служба встъпи новия държавен глава – Владимир Зеленский.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР