Държавно финансиране на партиите трябва да има, то подпомага политическия

...
Държавно финансиране на партиите трябва да има, то подпомага политическия
Коментари Харесай

Даниел Смилов: Държавно финансиране на партиите подпомага политическия плурализъм

Държавно финансиране на партиите би трябвало да има, то подкрепя политическия плурализъм. Това съобщи пред БГНЕС доцент доктор Даниел Смилов от Центъра за демократични тактики (ЦЛС).
„ Въпросът с финансирането на партиите беше издигнат неотдавна, стана доста изострен и желаеме в този момент в един по-спокоен, експертен формат да обсъдим всичко това, което беше сложено като проблеми “, изясни Смилов, който взе участие в кръглата маса „ Финансирането на партиите и политическият плурализъм ”, провеждаща се в Дома на Европа.
Два казуса
Първият визира по какъв начин се осъществя промяната и дали би трябвало да се прави на пожар, в последния миг по аргументи, които не са доста ясни. „ Тук отговорът е изрично явен, само че въпреки всичко би трябвало да бъде още един, че такава промяна би трябвало да се прави след разисквания, да се чуят всички причини, да се види опита и на други страни, и да се направи по законодателен метод, който не е спорен “, уточни доцент доктор Даниел Смилов.
Вторият визира наличието на самата промяна. „ Ние се люшнахме от една прекаленост към друга. От положение на нещата, в което има доста висока партийна дотация към на процедура анулация на държавната дотация за партиите, след това се върнахме отново към някакво приблизително състояние. В тоя смисъл добре е да обсъдим за какво би трябвало да има държавна дотация, какви са проблемите, които пораждат с държавните дотации, какви проблеми вземат решение и също по този начин да погледнем от експертна позиция въпросът за нейния размер - какъв брой тя би трябвало да бъде, това е сериозен въпрос има потребност и от университетски проучвания по него “, уточни той.
Становището на доцент Смилов е, че би трябвало да има дотация. „ В голямата част от европейските страни има сериозна обществена държавна помощ за политическите партии. В някои тя идва под формата на финансова дотация, както у нас, в други като индиректна дотация – държавна помощ за достъп до медиите. Но това е европейският модел и той е по-удачен за нас. Други по-либертариански по своя темперамент модели, които разчитат единствено на частно финансиране, съществуват в Съединени американски щати. Но този модел не е сполучлив за България, заради големите разлики сред стопанските системи и пазарите на двете страни “, съобщи преподавателят в катедра „ Политология “ на Софийския университет.
Доц. Смилов е безапелационен, че партийната дотация не е единствено гаранция, само че и инструмент, който може да окуражи политическия плурализъм. „ Разбира се за него би трябвало да има и доста други гаранции, да речем би трябвало да забележим какво се случва в медии, достъп до медии и така нататък, само че тя е една причина, тя е нещо, което подкрепя политическия плурализъм “, акцентира политологът.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР