Държавният ВиК холдинг, едно от любимите отрочета на въдворения от

...
Държавният ВиК холдинг, едно от любимите отрочета на въдворения от
Коментари Харесай

Кабинетът ще налива половин милиард в новия ВиК мастодонт

Държавният ВиК холдинг, едно от обичаните отрочета на въдворения от ГЕРБ държавен капитализъм, е умишлен за първокачествен бенефициент на средствата, които България ще желае по проекта за възобновяване на Европейски Съюз във водния бранш. За целия бранш държавното управление планува да получи над 600 млн. лева безплатно финансиране, а близо 500 млн. от тях е планувано да отидат в " Български ВиК холдинг ", който е шапката на всички обществени ВиК сдружения у нас и централизира ръководството им в Министерство на регионалното развитие, написа " Медиапул ".

При основаването му преди година държавното управление наля в него 1 милиарда лева от централния бюджет и както разясни министър председателят Бойко Борисов, посредством холдинга " ще може по-добре да се управлява инфраструктурата и да се вършат поправки и рехабилитация на водопроводната мрежа ".

Държавният мастодонт се появи след години мъчителни промени на водният бранш у нас с европейски средства. Въпреки регистрираните до момента вложения, обаче, течовете не понижават, а порастват и към този момент приближават 62 на 100.

От поръчката на държавното управление към Брюксел излиза наяве, че разчита с парите за ВиК по Механизма за възобновяване и резистентност след ковид " Следващо потомство Европейски Съюз ", да взема решение " остаряло потомство " проблеми - създаване на канализация и пречиствателни станции за отпадни води в дребните обитаеми места, както и инсталиране на водомери на язовирите за по-добра отчетност на водоползването.

Според данните на Национален статистически институт към края на 2019 година у нас има едвам 12 353 км канализационна мрежа, само че огромна част от дребните обитаеми места нямат такава, даже 30 на 100 от софиянци са със септични ями. За водомерите, които да регистрират използването на вода от язовирите, през предходната година екоминистърът Емил Димитров сподели, че всеобщо такива липсват по изкуствените водоеми и операторите не заплащат действителните такси за водата, която е държавен запас.

Явно държавното управление е решило да се възползва от евросредствата и да реши част от тези проблеми, като желанията са да се налеят към 480 млн. лева европейско финансиране в държавния ВИК холдинг за създаване на канализация на обитаемоте места с поданици от 2 хиляди до 10 хиляди души.

Други 134.630 млн. лева са планувани за измервателни уреди, които да регистрират количествата, употребени от водоснабдителните сдружения, напоителните системи и НЕК за произвеждане на електрическа енергия. Част от сумата би трябвало да отиде за системи за премерване равнището в язовирите в действително време, с цел да се следи непрекъснато равнището им и да се управлява по-добре процесът по изпускане на водите при потребност.

Проектът за канализацията и пречиствателните станции за отпадни води е с индикативна стойност 606.250 млн. лева, като сумата е повишена по отношение на заложените 575 млн. лева в първичния вид на проекта за възобновяване и резистентност. Държавният ВиК холдинг би трябвало да финансира 20% от цялата сума (21.250 млн. лева.)

В обосновката на плана държавното управление показва, че с цел да се обезпечи актуален стандарт за живот на популацията във връзка с отпадъчните води към 31.12.2018 година нужният показателен финансов запас е над 5.8 милиарда лв., като за селищата с сред 2 000 и 10 000 души средствата са към 3.9 милиарда лв., каквито националният бюджет и и ВиК операторите – множеството от които държавни и държавно-общински, не могат да обезпечат.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР