Държавният ТЕЦ е в изключително тежко финансово състояние. Но няма

...
Държавният ТЕЦ е в изключително тежко финансово състояние. Но няма
Коментари Харесай

Как ТЕЦ "Марица-изток 2" ще "изяде" 100 млн. лв. от по-евтиния газ

Държавният Топлоелектрическа централа е в извънредно тежко финансово положение. Но няма и мисъл да спре или най-малко да свие производството си, което е на голяма загуба

© Цветелина Белутова Понижението на цената на природния газ с над 40% от 1 април няма да докара до смяна сметките за ток. Това планува отчет на Комисията за енергийно и водно контролиране. Причината е, че спестените към 100 млн. лева ще бъдат обезщетени от увеличените разноски за активността на държавната Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 ", чието финансово положение бе краткотрайно избавено този месец с капитализирането на 600 млн. лева от задълженията й към БЕХ.

Нелепото е, че поради икономическия блокаж от ковид сега има големи остатъци от електрическа енергия и борсовите цени в цяла Европа са рекордно ниски. Очакванията на специалистите са тази наклонност да продължи най-малко до есента. Само че българските битови консуматори няма да усетят нищо от това, а ще продължат да заплащат повече, с цел да се поддържа активността на Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 ". Държавата за разлика от всички други страдащи от блокажа компании не взема ограничения да освободи част от над 2000-те чиновници на централата си или най-малко да ги пусне в неплатен отпуск.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Омбудсманът Диана Ковачева към този момент разгласи, че не поддържа плана за решение на КЕВР и счита, че " отводът да се понижи цената на тока е мъчно разбираем, още повече че изключителната обстановка, в която се намираме, не допуска вземането на сходно решение ".

Окончателното решение на регулатора за новите цени както на газа, по този начин и на тока ще бъде взето при започване на идната седмица.

Въпрос за 100 милиона

Заради по-ниската цена на природния газ, която ще влезе в действие от 1 април, разноските на всички топлофикации, които с изключение на парно и топла вода създават и ток, ще намалеят доста. В резултат на това КЕВР би трябвало да им дефинира нови, по-ниски преференциални цени за електрическата сила. Изчисленията демонстрират, че това ще докара до понижение на разноските на фонда " Сигурност на електроенергийната система " (ФСЕС), който заплаща наградите към когенерационните централи, с към 96.3 млн. лева за година.

Именно тези спестени средства би следвало да се отразят в крайната цена на тока за всички консуматори посредством понижение на цена " Задължение към обществото ". " Гражданите имат безусловно законно и заслужено очакване сметките им за ток и парно да намалеят, което при пандемия ще е глътка въздух за семействата ", сподели омбудсманът Ковачева.

Но съгласно специалистите на регулатора нищо сходно няма да се случи. От отчета им излиза наяве, че тези пари ще отидат за поддържането на държавния Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 ".

Причината е, че с изключителна заповед на министъра на енергетиката Теменужка Петкова от 29 януари 2020 година централата беше задължена в допълнение да работи " за обслужване на обществото ", състоящо се в даването на спомагателни количества електрическа сила за контролирания пазар, от който се доставят жителите и дребните компании. За интервала до 30 юни 2020 година става дума за 1 981 420 мВтч, които костват 268 млн. лева НЕК обаче може да заплати за тази сила единствено 171 млн. лева по контролираните цени, които КЕВР му е определила, и по тази причина останалите 97 млн. лева би трябвало да бъдат обезщетени от ФСЕС.

Така действително се получава, че парите, които ще спести фондът от по-малкото разноски към топлофикациите в резултат на по-ниската цена на газа, ще бъдат дадени на Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 ".
КАПИ i Топлоелектрическа централа МАРИЦА ИЗТОК 2 ЕАД Собствен капитал 258,0 Печалба -331,9 Активи 1587,2 Пасиви 1329,3 Брой заети 2408 Приходи 658,3 Пълен профил › Данните са за 2018 година и са по последния подаден доклад на сдружението. Сумите са в млн. лева КАПИ профили Корпоративните данни за сдружението са от осведомителния масив КАПИ. Достъпът до цялостните фирмени и секторни профили са част от абонаментния проект Капитал PRO. Научете повече ›
" Според специалистите на омбудсмана обаче няма изрично доказателство, че има пропорционалност сред в допълнение зародилите разноски за фонда и спестените разноски. В отчета са посочени приблизителни цифри, което значи, че няма прецизен план за това и надлежно разликата може да бъде в интерес на понижение цените на електрическата сила ", безапелационна е Ковачева и показва, че в случай че КЕВР одобри сходно решение, ще наруши законовото си обвързване (по член 23 от Закона за енергетиката) да обезпечава баланс сред ползите на енергийните предприятия и потребителите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР