Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо се срещна днес в

...
Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо се срещна днес в
Коментари Харесай

Помпейо: Искаме по-голям достъп до пазара и премахване на търговските бариери

Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпейо се срещна през днешния ден в Делхи с индийския министър председател Нарендра Моди, съобщи Асошиейтед прес.

Говорителят на индийското външно министерство Равиш Кумар написа в Туитър, че двамата са разискали аспекти на индийско-американските връзки и " работят за задълбочаване на стратегическото партньорство " сред двете страни.

Помпейо дойде късно през вчерашния ден в Индия, откакто посети Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Афганистан. Една от задачите на обиколката му е основаване на световна коалиция за дейности против Иран, предава Българска телеграфна агенция.

Визитата на Помпейо в Индия, по време на която с изключение на с премиера той се срещна и с външния министър Субрахманиям Джайшанкар, е първата на високо ниво в двустранните връзки, откакто предишния месец партията на Моди завоюва парламентарните избори в Индия и той още веднъж стана министър председател. Съединени американски щати и Индия взаимно се самоопределят като стратегически сътрудници макар наказателните мита, които си постановиха този месец върху някои артикули, отбелязва АП.

Делхи наложи на 16 юни мита на 28 американски артикули, в това число орехи и бадеми, в отговор на решението на Вашингтон да анулира от 1 юни статута на Индия на преференциален търговски сътрудник на Съединени американски щати.

На срещата си Помпейо и Моди омаловажиха засилващите се различия по отношение на търговията и митата, като подчертаха, че двете страни могат да решат последователно проблематичните въпроси.

" Големите другари неизбежно имат различия. Съединени американски щати бяха ясни, че желаеме по-голям достъп до пазара и унищожаване на комерсиалните бариери ", сподели Помпейо след диалозите си с Джайшанкар.

Индийският външен министър означи, че " би трябвало да се филтрира шумът и да се стигне до основите на връзките ".

Визитата на Помпейо протича преди плануваната за по-късно тази седмица среща сред президента Доналд Тръмп и премиера Нарендра Моди, които ще беседват в коридорите на форума на Г-20 в японския град Осака.

Очаква се висши представители на двете страни да обсъдят индийските проекти за пазаруване на съветски ракети за противовъздушна защита С-400. Съединени американски щати демонстрираха, че имат запаси към договорката. Въпреки това през последните две години Съединени американски щати станаха най-големият снабдител за индийската защита. Стабилно се е нараснала и индийската търговия със Съединени американски щати, достигайки 150 милиарда $ годишно.

Индийски чиновници споделят, че нямат особени разлики със Съединени американски щати по политическите и стратегическите въпроси, в това число Иран, само че предизвестяват, че двете страни би трябвало да внимават във връзка с комерсиалните въпроси. Индия престана да купува ирански нефт, откакто през май изтече срокът, в който можеше да го прави със единодушието на Съединени американски щати. Те по принцип оповестиха, че ще санкционират страните, купуващи ирански нефт. Делхи обаче работи за приемане още веднъж по изключение право да купува нефт от Иран.

Министър Джайшанкар сподели, че международните енергийни доставки би трябвало да останат постоянни, предсказуеми и финансово налични. " Мисля, че това е терзание, което държавният секретар Помпейо изцяло схваща. Смятам, че той е наясно, че това през днешния ден е петата по величина стопанска система, която внася 85 % от силата си, огромна част от която - от Залива. Мисля, че той сигурно схваща какви са ползите ни ", добави той. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР