Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо съобщи днес, че от

...
Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо съобщи днес, че от
Коментари Харесай

САЩ нанасят удар по чуждестранни фирми в Куба

Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпейо заяви през днешния ден, че от 2 май държавното управление анулира дългогодишна възбрана американски жители да завеждат каузи против задгранични компании, които употребяват благосъстоятелност, иззета от кубинското комунистическо държавно управление след революцията през 1959 година, предадоха международните организации и Българска телеграфна агенция.

На процедура държавното управление на Доналд Тръмп ще позволи за първи път правосъдни каузи в американски съдилища против задгранични компании, разрастващи бизнес в обекти, които Куба е конфискувала от американците след революцията на Фидел Кастро преди шест десетилетия.

Тази огромна смяна в американската политика, която бе оповестена през днешния ден, може да изложи американски, европейски и канадски компании на заплаха от завеждане на правосъдни каузи. Тя може и да нанесе удар по напъните на Куба за привличане на повече задгранични вложения.

Съединени американски щати ще разрешат на жителите си да съдят непознати компании или физически лица, които употребяват благосъстоятелност, иззета от кубинското държавно управление, сподели на конференция Помпейо.

Според Държавния департамент може да бъдат подадени стотици хиляди искове за десетки милиарди долари. С това Съединени американски щати наподобява целят усилване на натиска върху Хавана да приключи поддръжката си за венецуелския президент Николас Мадуро, показва Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Държавният секретар означи, че действието на глава трета от закона "Хелм-Бъртън " от 1996 година е било прекратено от предходни американски държавни управления с вярата, че това ще насърчи Куба да се демократизира, само че това не е станало.

"Диктаторите считат помиряването за уязвимост, не за мощ ", сподели той и акцентира, че държанието на Куба в Западното полукълбо и изключително поддръжката й за венецуелския президент Мадуро, "заплашва директно ползите на Съединени американски щати в областта на националната сигурност ".

Всяко физическо лице или компания, която се занимава с бизнес в Куба, би трябвало да обърне вниманието на това известие, добави Помпейо.

Помощник-държавният секретар на Съединени американски щати за американските страни Кимбърли Брейър сподели, че изключения няма да се вършат. Тя обаче акцентира, че "европейски компании няма от какво да се безпокоят, в случай че не употребяват благосъстоятелност, отнета от американци ", показва Асошиейтед прес.

Куба отхвърли американското решение. "Това е офанзива против интернационалното право и суверенитета на Куба и трети страни ", съобщи в Туитър кубинският външен министър Бруно Родригес.

Европейски Съюз: Силно разтревожени сме

Канада и Европейският съюз към този момент възразиха против решението. Европейски Съюз прикани Съединени американски щати да се придържат към съглашението от 1998 година, което планува отбрана на европейските компании от сходни искове. Брюксел съобщи, че е подготвен да отбрани европейските компании от едностранните ограничения на Съединени американски щати против Куба и заплаши с ответни ограничения.

"ЕС още веднъж показва мощна съпротива против екстериториалното използване на едностранни ограничаващи ограничения и го счита за противоречащо на интернационалното право ", сподели представител на Европейската комисия.

Съюзът е мощно угрижен от желанието на американското държавно управление да позволи завеждането на искове в съдилища в Съединените щати против задгранични компании, занимаващи се с бизнес в Куба и контролиращи имущество, което в предишното е било иззето от частни притежатели.

Европейски Съюз прикани Съединени американски щати да се придържат към съглашение от 1998 година, предвиждащо европейските компании да бъдат предпазени от сходни искове.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР