Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо призова афганистанските талибани да

...
Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо призова афганистанските талибани да
Коментари Харесай

Държавният секретар на САЩ призова талибаните да преговарят

Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпейо прикани афганистанските талибани да употребяват опцията за разговор с държавното управление в Кабул, съобщи Франс прес, цитирайки изказване на Държавния департамент.

Помпейо се срещна през вчерашния ден във Вашингтон с пакистанския външен министър Шах Махмуд Куреши и означи, че има опция за реализиране на прогрес в мирния развой в Афганистан, се споделя още в изказването.

Дипломатическите старания да се убедят талибаните да седнат на масата за договаряния с държавното управление в Кабул се ускоряват. През юни беше оповестено невиждано преустановяване на огъня, а през юли в Катар американски представители се срещнаха с ислямистки бунтовници. Множество набези на терен обаче помрачиха очакванията за спокойно решение.

Според Държавния департамент в разговора с пакистанския си сътрудник Майк Помпейо е наблегнал на значимата роля, която Пакистан може да изиграе за споразумяване посредством договаряния на спора в Афганистан. Вашингтон постоянно упреква пакистански представители, че подценяват или даже сътрудничат с джихадистки групи, извършващи набези в Афганистан от базите си по границата сред двете страни. Исламабад отхвърля.

След първия си диалог с новия пакистански министър председател Имран Хан след изборите през август Помпейо провокира дискусия, заявявайки, че е призовал за взимане на решителни ограничения против всички терористи, настоящи в Пакистан. Исламабад отхвърли, заявявайки, че в диалога въобще не са били споменавани терористи, настоящи на негова територия, напомня Агенция Франс Прес, представена от Българска телеграфна агенция.

В изказването за вчерашната среща не се загатват терористични групи. Майк Помпейо е уверил, че Съединени американски щати чакат с неспокойствие да работят с новото пакистанско държавно управление и желаят градивен разговор, акцентира Държавният департамент.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР