Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо пристигна вчера на двудневно

...
Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо пристигна вчера на двудневно
Коментари Харесай

Помпейо: Отношенията ни с Гърция са в своя „исторически връх”

Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпейо дойде през вчерашния ден на двудневно посещаване в Атина, написа " Катимерини ".

По мотив визитата Държавният департамент съобщи, че двустранните връзки се намират в своя „ исторически връх ” и двете страни влагат в бъдещето на Източното Средиземноморие и на Балканите, в това число като възвръщат Солун като „ врата към Балканите за вложения и търговия ”, съобщи Българска национална телевизия.

Съединените щати и Гърция работят дружно в Източното Средиземноморие за разширение на районното съдействие, в това число посредством формата „ 3 + 1 “ с Гърция, Кипър и Израел, оповестиха от Държавния департамент.

По време на визитата ще бъде обновено Споразумението за съдействие в региона на защитата (MDCA), което ще бъде подписано от Майк Помпейо и гръцкия му сътрудник Никос Дендиас. То ще даде опция на двете страни да разширят двустранните действия в Лариса, Стефановикио и Александруполис и да засилят своята военноморското съдействие във военната база „ Суда бей ”.

Според Държавния департамент, енергийната сигурност е основополагаща за икономическата и политическата сигурност, както и за отбрана на суверенитета. Затова Гърция спомага за навлизането на нови енергийни източници в Европа чрез завършването на Трансадриатическия газопровод (ТАР).

Обемът на полутечен природен газ, идващ в Гърция, се е удвоил през последната година и скоро ще размени Русия като най-големият източник на газ в Гърция. /БНТ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР