Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо обвини Иран, че носи

...
Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо обвини Иран, че носи
Коментари Харесай

САЩ сочат с пръст Иран за нападенията срещу танкери в Оманския залив, Техеран отхвърля обвиненията

Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпейо упрекна Иран, че носи отговорността за нападенията против двата танкера в Оманския залив през вчерашния ден, определяйки ги като най-новите провокативни дейности на Техеран, довели до повишение на напрежението в района, предадоха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

Съединени американски щати упрекнаха Иран и за случаите с четирите кораба, три от които петролни танкери, край ОАЕ на 12 май.

Оценката на Съединени американски щати се опира на разследваща информация, употребяваните оръжия и нужните експертни знания за осъществяването на такава интервенция, както и на неотдавнашна серия от произшествия в района, за които Съединени американски щати упрекват Техеран, в това число сходно нахлуване в същия регион през май и взривяването на петролопровод в Саудитска Арабия от подкрепяни от Иран бойци, сподели Помпейо, цититан от Асошиейтед прес. Нито една от подкрепяните от Иран групи в района не разполага със средствата да извърши такива набези, добави държавният секретар, представен от Франс прес. Според него Иран желае да попречи на превоза на нефт през Ормузкия пролив.

" На 22 април Иран даде обещание на света, че ще спре превоза на нефт през Ормузкия пролив. Сега той работи над осъществяването на това заричане ", напомни Помпейо, представен от ТАСС. Според него нападението, сложило под опасност живота на екипажа на японски танкер близо до иранските води, е засегнатост към Япония, чийто министър председател Шиндзо Абе посети през вчерашния ден Иран, с цел да изиска от иранския висш лидер аятолах Али Хаменей да се откаже от ескалацията и да стартира договаряния.

" Взети като цяло тези непровокирани набези съставляват ясна опасност за интернационалния мир и сигурност, крещящо посягане против свободата на корабоплаването и неприемлива кмапания на ескалиране на напрежението, водена от Иран ", акцентира американският първи посланик, представен от АП. Той добави, че Съединени американски щати възнамеряват да издигнат въпроса за нападението по-късно през днешния ден пред Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

Помпейо даде обещание, че Вашингтон ще пази силите и ползите си в Близкия изток, само че не заяви детайлности за съответни проекти.

Той в същото време съобщи, че Вашингтон желае Техеран да се върне на масата за договаряния, " когато му пристигна времето ".

Пожелал анонимност формален представител на Съединени американски щати съобщи за Ройтерс, че в днешните офанзиви в Оманския залив край крайбрежията на Иран не са били употребявани торпеда. Той добави, че на корпуса на единия от корабите е открито неизбухнало устройство, за което се счита, че е магнитна мина.

Малко по-късно Иран отхвърли изрично обвиняванията на Съединени американски щати, съобщи Ройтерс.

" Иран изрично отхвърля голословното изказване на Съединени американски щати по отношение на случаите с танкери на 13 юни и го осъжда най-категорично ", се споделя в изказване на иранското непрекъснато посланичество в Организация на обединените нации.

" Иронично е, че Съединени американски щати, които се отдръпнаха нелегално от Съвместния изчерпателен проект за деяние, в този момент приканват Иран да се върне към договарянията и дипломацията ", се споделя още в изказването, представено от ДПА. " Икономическата война и тероризма на Съединени американски щати против иранския народ, както и масираното им военно наличие в района бяха и не престават да бъдат главният източник на неустановеност и неустойчивост в Персийския залив ", акцентира иранската задача.

" Нито фабрикациите и дезинформационните акции, нито безсрамното обвинение на другите могат да трансформират действителността. Съединени американски щати и съдружниците им в района би трябвало да спрат да подстрекават към война ".
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР