Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо обсъди в Турция случая

...
Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо обсъди в Турция случая
Коментари Харесай

Помпейо обсъди в Турция случая Хашоги и Сирия

Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпейо разиска в Турция случая с изчезналия саудитски публицист Джамал Хашоги и рецесията в Сирия, оповестиха международните организации и турските медии, на които се базира Българска телеграфна агенция.

Помпейо беседва първо с турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Разговорът, който продължи 40 минути, се състоя на летището в Анкара, преди турският президент да отпътува на посещаване в Молдова.

В срещата участваха също турският външен министър Мевлют Чавушоглу, шефът на разузнаването Хакан Фидан и представителят на президента Ибрахим Калън. От американска страна присъстваше и специфичният представител на Съединени американски щати за Сирия Джеймс Джефри.

По-късно Помпейо беседва за малко повече от половин час и с турския външен министър Чавушоглу. Ръководителят на турската дипломация окачестви диалозите с американския си сътрудник като " потребни и ползотворни ".

В изявление след срещата Чавушоглу съобщи, че Турция се надява да влезе още през днешния ден в резиденцията на саудитския консул в Истанбул, с цел да проверява изгубването на саудитския публицист. Вчера турската полиция не претърси резиденцията, защото саудитски представители не могли да участват, споделиха чиновници на място.

Друга тематика на диалозите в Анкара е била ситуацията в Сирия, осведомят медиите.

По думите на турския министър Турция е декларирала пред Помпейо, че може елементарно да прочисти региона на град Манбидж в Северна Сирия от бойците на кюрдските Сили за отбрана на народа (СЗН), в случай че Съединените щати не го създадат. Чавушоглу посочи, че това е било декларирано пред американския държавен секретар от президента Ердоган.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР