Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви преди седмица, че

...
Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви преди седмица, че
Коментари Харесай

Има ли активни клетки на Хизбулла във Венецуела?

Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео съобщи преди седмица, че ливанската организация Хизбулла има " дейни кафези " във Венецуела. Той добави също, че активността на Иран, който е и главен спонсор на Хизбулла, се " отразява надълбоко на живота на хората във Венецуела и като цяло на Южна Америка ".
Очаквано, изявленията му доведоха до голям брой реакции и мнения надалеч отвън Съединени американски щати и Венецуела. Някои наблюдаващи обясниха, че вметките, които Помпео направи, са в действителност ескалация във " войната на думи " сред Вашингтон и Николас Мадуро – война, която съгласно същите наблюдаващи няма общо с действителността. Имат ли връзка Хизбулла – чиято база е в Ливан – и Венецуела, макар дистанцията от няколко хиляди километра?
Южна Америка е дом на една от най-големите ливански и сирийски диаспори отвън Европа и Близкия изток. Още от XIX век Аржентина, Парагвай и Бразилия стават последна точка на бягащите от репресиите на сриващата се Османска империя, а в средата на XX век има още една вълна от имигранти. В днешно време диаспората е доста добре включена в живота на страните в Южна Америка и ливанци и сирийци заемат виновни постове, в това число с по един президент на Аржентина и Бразилия. От диаспората, обаче, се възползват и политически играчи, какъвто е образецът с Хизбулла, които стават главен сътрудник на властта освен във Венецуела, само че и в Куба. Така, с изключение на страни като Турция и Русия, ръководството на Николас Мадуро действително разчита и на недържавен фактор като мрежите на ливанската организация.
В южноамериканската преса Хизбулла влиза най-вече с отрицателни вести, какъвто беше казусът от предишното лято, когато бразилските и парагвайските управляващи направиха огромна интервенция за разбиването на престъпна мрежа и която се оказа, че е построена от членове на организацията. Тази вест добави отчетите на Съединени американски щати и западни служби от последните няколко години, че организацията разполага с престъпни мрежи, с цел да се финансира.
Не би трябвало да има сюрпризирани специалисти в региона на сигурността. Хизбулла построява наличието си в Южна Америка отдавна и по-специално в известната измежду всички анализатори на наркотрафика така наречен " Тройна граница ". С този термин се отбелязва регионът, където се засичат границите на Аржентина, Парагвай и Бразилия. Ливанската организация обаче има мрежи надалеч отвън този регион – във Венецуела, където членове на Хизбулла са забъркани в пране на пари, наркотрафик и престъпни действия, с които се спонсорират част от дейностите на придвижването.
Тези данни с изключение на, че не са загадка за специалистите по сигурност, са и обществено известни. Така да вземем за пример, на остров Маргарита, ситуиран във венецуелски води, има построена мощна мрежа от членове на Хизбулла. Под управлението на Уго Чавес, венецуелското държавно управление построява солидни контакти с водачеството на организацията под знамето на битката против империализма. По този метод Хизбулла получава опция да оперира в една от най-богатите на естествени запаси страна в света. Особено крепко е и другарството сред Чавес и тогавашния президент на Иран – Махмуд Ахмадинеджад.
Така стартира дългата история на Хизбулла в региона. През 2000-те група, водена от ливанец, обвързван с Хизбулла – Шекри Харб – става известна с трафика на кокаин и пране на пари през Панама и Венецуела за Съединени американски щати, Западна Африка, Близкия изток и Европа. По данни на локалните управляващи и Вашингтон, облагата от тази активност се е изпирала в колумбийско песо или венецуелски боливар, а организацията е взимала от 8% до 14%.
Иран също е фактор. Хизбулла получава от Техеран над 700 милиона $ годишна помощ, до момента в който Венецуела служи за вход за иранско въздействие в Южна Америка. Ако Мадуро бъде свален от власт, това, несъмнено, че ще има отрицателно отражение върху Хизбулла. Все отново, организацията има позиции даже в самия кабинет на Мадуро – Тарек ел Исами, който е министър на промишлеността, е включен в лист от Министерство на финансите на Съединени американски щати поради връзки с Хизбулла.
След като всички тези данни станаха обществени, не е изненадващо, че през последните седмици водачът на Хизбулла Хасан Насрала се трансформира в един от най-яростните бранители на Николас Мадуро, като в речите си Насрала отдели особено място на американското въздействие в Южна Америка и че обвиняванията към Хизбулла са клюки.
Присъствието на Хизбулла в Латинска Америка е потвърдено от дълго време, само че то е повече проблем на правоприлагащите органи, в сравнение с причина за терзания за интернационалната сигурност, още повече на Съединени американски щати . В случая с изявленията на Помпео може да се каже, че се употребява вълната към наложените отначало наказания върху Иран и политиката за изолираност на Техеран, която не среща мощен възторг измежду европейските съдружници на Вашингтон.
Хизбулла ще остане в Южна Америка и би трябвало да бъде следена активността на организацията, само че тя е по-интересна в подтекста на близкоизточната политика. Благодарение на финансовите приходи от венецуелските запаси и престъпната активност в Аржентина, Парагвай и Бразилия, Хизбулла може да продължи да финансира интернационалните си интервенции и най-много наличието си в Сирия.
Автор: Руслан Трад
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР