Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви днес в Берлин,

...
Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви днес в Берлин,
Коментари Харесай

Сгрешихме преди 30 г. и днес Путин нахлува в съседни държави и избива опоненти

Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео съобщи през днешния ден в Берлин, че НАТО би трябвало да се разраства и трансформира, тъй като другояче рискува да се трансформира в архаична организация. Ден преди 30-та годишнина от рухването на Берлинската стена съгласно него западните съдружници са позволили неточност преди време, разрешила през днешния ден Русия да нахлува в прилежащи страни, а президентът Владимир Путин да ликвидира политическите си съперници.

Думите му идват ден след публикуването на обстойно изявление на френския президент Еманюел Макрон в сп. " Икономист ", в което той съобщи, че сега НАТО е в кома, тъй като европейците не могат абсолютно да разчитат на Америка, а дейностите на Турция в Сирия слагат алианса пред съществено тестване.

Германският канцлер Ангела Меркел сподели след срещата с Помпео, че думите на Макрон са прекомерно " фрапантни ", а държавният секретар разяснява, че НАТО остава евентуално един от най-важните съюзи в цялата писмена история на човечеството.

В частта за въпроси и отговори след словото си във Фондация " Кьорбер " Помпео разяснява проблемите, които Вашингтон продължава да вижда в алианса.

" След 70 години развиване НАТО се нуждае от израстване и смяна. Трябва да се изправи пред действителностите провокациите на днешния ден. Ако страните имат вяра, че могат да получават изгоди за сигурността си без да дават на НАТО ресурсите, от които се нуждае, в случай че не извършват уговорките си, то има риск НАТО да стане неефективна и остаряла ".

Той подлага на критика отношението на управляващите в Русия към политическите им съперници и сподели, че Китай употребява способи против народа си, които са " ужасяващо сходни с тези в някогашната Германска демократична република ". По мотив поуките след рухването на Стената Помпео отвърна, че " Западът, всички ние, изгубихме посоката в залеза на оня миг от историята, от който можем да се гордеем "

" Мислехме си, че можем да пренасочим ресурсите си настрана от съюзите и армиите си. Сгрешихме. Днес Русия, предвождана от някогашен офицер от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) от Дрезден, нахлува в прилежащите страни и избива политически съперници. " Енергийните доставки на Европа не трябва да зависят от съветския президент Владимир Путин, добави той.

Според него е " нерационално " Русия да бъде считана за " сътрудник, на който може да се има доверие " в Близкия изток. Помпео прикани още другите страни да окажат напън над Техеран да възобнови договарянията за нуклеарната си стратегия и " да приключи способността си да финансира подставени терористични структури ".

Що се отнася до Китай, коментарът му е, че там компартията " оформя една нова визия за авторитаризма " и предизвести Германия да не употребява телеком съоръжение от " Хуауей " за мрежата си от пето потомство. Реакцията на външното министерство в Пекин е, че сходни думи са " извънредно рискови " и разкриват неговите " зли планове ".

Ангела Меркел съобщи след срещата им, че страната ѝ ще дава спомагателна помощ на Съединени американски щати за справяне с интернационалните рецесии. Тя даде като образец Афганистан, Сирия, Либия и Украйна, където страната ще играе дейна роля. Помпео благодари за съдействието с Берлин и я назова огромен другар на Съединени американски щати, а Германия - че остава значим сътрудник за Вашингтон.

Но във връзка изолирането на " Хуауей " от немските 5G мрежи Меркел сподели, че това няма да стане, тъй като Берлин желае да има свободата да реши разнообразни компании и няма да слага обособени условия за съответните снабдители на съоръжение. След срещата с бъдещия ръководител на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен канцлерът съобщи, че знае за стандартите за сигурност за тези мрежи би трябвало да бъдат още по-високи и че компаниите би трябвало да отговорят на тях. И двете желаем да има общ метод на Европейски Съюз по този въпрос, добави Меркел.

Държавният секретар Помпео приветства и мощния и възходящ принос на Берлин в НАТО. Лекцията му в " Кьорбер " бе произнесена след срещата му с министъра на защитата и водач на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер, с финансовия министър Олаф Шолц и откриването на скулптура на президента Роналд Рейгън на територията на американското посолство. В четвъртък с немския си сътрудник Хайко Маас той посети село Мьодларойт, разграничено на две по време на студената война. Двамата бяха и в Хале, където наскоро десен екстремист и антисемит умъртви двама души при несполучливо нахлуване против синагога.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР