Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че е готов

...
Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че е готов
Коментари Харесай

Помпео готов да посети Техеран

Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео съобщи, че е подготвен да посети Иран за диалози на фона на напрежението сред Техеран и Вашингтон , само че също прикани Япония, Англия и други страни да се причислят към морски сили за защита на петролните танкери, преминаващи през Ормузкия пролив, оповестява " Ройтерс ".
 Иран: Ако Съединени американски щати стартират война, ще ударим всичките им бази в района
Иран: Ако Съединени американски щати стартират война, ще ударим всичките им бази в района

Иранският президент Хасан Рохани загатна, че желае деескалиране на рецесията с Англия посредством замяна на танкерите

Запитан податлив ли е да пътува до Техеран, Помпео отговори в изявление за телевизия " Блумбърг ": " Разбира се. Ако това е настояването, на драго сърце ще отида там...ще поздравявам шанса да беседвам непосредствено с иранския народ ".

Напрежението сред Съединени американски щати и Иран ескалира предходната година, когато президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп извади страната от нуклеарното съглашение. Вашингтон върна и глобите.

Тръмп и иранските водачи обществено декларират, че са вероятни диалози, само че изгледите за разговор наподобява се изпариха в сряда, откакто топ военният консултант на иранския висш водач аятолах Али Хаменеи съобщи, че Техеран няма да договаря с Вашингтон при никакви условия.
 Рохани: Иран е подготвен да договаря, само че няма да капитулира
Рохани: Иран е подготвен да договаря, само че няма да капитулира

Той не конкретизира за какви тъкмо договаряния приказва

Отношенията сред двете страни доста се обтегнаха през последните три месеца след няколко офанзиви против петролни танкери в Ормузкия пролив.

В друго изявление за Фокс нюз Помпео съобщи, че Вашингтон е изискал от Япония, Франция, Германия, Южна Корея, Австралия и други страни да се причислят към планувана самодейност за морска сигурност в Близкия изток.

" Всяка страна, която има интерес да подсигурява, че тези водни пътища са отворени и суровият нефт и други артикули могат да минават през Ормузкия пролив, би трябвало да взе участие ", прикани Помпео.

Високопоставен посланик в Япония разкри пред " Ройтерс ", че през днешния ден Помпео е провел телефонен диалог с японския министър председател Шиндзо Абе, само че Япония не е в позиция да реши дали и по какъв начин ще се причисли към тези сили, до момента в който Съединени американски щати не дават проект по какъв начин тази интервенция ще работи.
 Иран прикани бъдещия английски министър председател да не взе участие в игричките на
Иран прикани бъдещия английски министър председател да не взе участие в игричките на " Екип Б "

Иран не се стреми към конфликт

Коментарите на Помпео идват след информацията, че Иран е провел тестване на балистична ракета.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР