Държавният секретар на САЩ Майк Помпео защити оттеглянето на администрацията

...
Държавният секретар на САЩ Майк Помпео защити оттеглянето на администрацията
Коментари Харесай

САЩ: Не сме давали на Турция „зелена светлина“ да нахлуе в Сирия

Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео отбрани отдръпването на администрацията на президента Доналд Тръмп на военната поддръжка за кюрдските сили в Сирия, в миг, в който Турция нахлу в северната част на страната, с цел да изтласка кюрдските милиции. Първият посланик на Вашингтон обаче бе безапелационен, че Съединени американски щати не са давали „ зелена светлина “ за третата по ред военна интервенция на Анкара в страната , оповестява Politico в европейската си редакция.
В неделя президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп разгласи евакуиране на американските сили от Североизточна Сирия след телефонен диалог с турския си сътрудник Реджеп Тайип Ердоган, което в действителност излага кюрдските съдружници на Съединени американски щати на експанзия от страна на Турция и „ Ислямска страна “. Турция стартира въздушни удари по Североизточна Сирия в сряда, като провокира рецензията на европейските държавни управления и на Конгреса на Съединени американски щати, съобщи БГНЕС.
Но Помпео отхвърли администрацията да е разрешила на Турция да организира военна интервенция, заявявайки: „ Съединени американски щати не са дали „ зелена светлина “ на Турция “ за провеждането й. Все отново, добави Помпео, Турция има „ законово право да се погрижи за сигурността “, добавяйки, че Съединени американски щати поддържат Анкара в опитите й за попречване на насилието. Той също по този начин даде да се разбере, че целта е отбраната на Съединени американски щати от тероризъм, макар че това може да бъде с цената на отбраната на ръководените от кюрдите Сирийски демократични сили (СДС), лоялни съдружници на Съединени американски щати в битката против „ Ислямска страна “,
Помпео разясни, че отдръпването на американските бойци от региона на турската интервенция е за тяхната отбрана.
В понеделник Тръмп даде обещание „ изцяло да унищожа и залича стопанската система на Турция ", в случай че Анкара направи нещо, което съгласно него е „ отвън границите ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР