Държавният секретар на САЩ Майк Помпео започва в понеделник обиколка

...
Държавният секретар на САЩ Майк Помпео започва в понеделник обиколка
Коментари Харесай

САЩ се активизира срещу „Турски поток“ и в защита на Украйна


Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео стартира в понеделник обиколка на страните от Централна Европа за активизиране на политиката на Вашингтон против Русия и Китай. Обиколката стартира от 11 февруари от столицата на Унгария, като ще продължи с визити в Словакия и Полша. След това Помпео ще се срещне с посланик номер едно на Европа Федерика Могерини в Брюксели ще приключи визитата в Исландия.
В частност се чака офанзива против газопровода „ Турски поток “ и лобиране за LNG-терминала на остров Кърк в Хърватия. Припомняме, че този план боксува от доста дълго време, само че съгласно специалисти повода е в това, че е извънредно безценен.

На брифинг преди отпътуването високопоставеният представител на държавния департамент съобщи желанието за увеличение на всички места в Централна Европа „ на нашата комерсиално, военно и културна наличие. Нашата позиция е, че е належащо, времето е назряло. Отчасти през последните 10 години имаше дефекти във връзка с дейното ни наличие в Централна Европа, което докара до пораждане на вакуум, който Китай и Русия с наслада запълниха “, е споделил пред публицисти дипломатът, представен от интернационалните организации. По думите му в този момент дипломатическите старания ще бъдат ориентирани към това „ да си извоюване част от въздействието “, като бъде показано на европейските сътрудници на Съединени американски щати, че имат опция на Китай и Русия.

В частност става дума за другите възможности във връзка с доставката на енергийни запаси, а също по този начин и привличането на финансиране.

Много постоянно по време на обръщението бе споменавана Унгария, пишат непознатите медии. В частност Помпео ще разиска с премиера Виктор Орбан „ съществуващите проблеми в светлината на неговите контакти с Владимир Путин “. Сред тези проблеми държавният департамент отнася и поддръжката от страна на Унгария на строителството на газопровода „ Турски поток “,. По-рано Орбан предложи на Путин разискване на опцията за продължение на отклонението от този газопровод до Унгария.

Едновременно държавният департамент показва, че поддръжката за лобирания от тях LNG-терминал в Хърватия не дават отговор на упованията.

„ Държавният секретар ще призове Унгария за по-активно присъединяване при завършването на плана на остров Кърк за импорт на полутечен природен газ и строителството на газопровод, а също по този начин ще я уговаря за отвод от поддръжката на Турски поток “, е декларирал източникът.
Освен това Помпео ще призове Будапеща за „ приключи блокирането на взаимоотношението на НАТО с Украйна “. В частност Унгария нееднократно е блокирала провеждането на съвещанието на комисията Украйна-НАТО на министерско равнище заради различия по украинския закон за образованието, доста намаляващ опцията за образованието на роден език на националните малцинства.

Будапеща е обезпокоена и от новата военна база в Закарпатието, ситуирана от Киев на няколко метра от границата с Унгария. Другата тематика, която Помпео огласи се отнася за мащабите на корупцията в Унгария и други страни от Централна Европа. Според Вашингтон, корупцията дава опция на Китай и Русия да утвърждават въздействието си.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР