Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заплаши, че САЩ ще

...
Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заплаши, че САЩ ще
Коментари Харесай

САЩ поискаха от Иран мащабни промени срещу вдигане на санкциите

Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео заплаши, че Съединени американски щати ще подложат Иран на невиждан финансов напън и ще му наложат " най-тежките наказания в историята ", в случай че иранското държавно управление не промени курса си, предадоха " Франс прес " и " Асошиейтед прес ", представени от Българска телеграфна агенция.

В тирада пред консервативната фондация " Херитидж " във Вашингтон Помпейо прикани за ново нуклеарно съглашение с Иран, откакто президентът Доналд Тръмп се изтегли от подписаното през 2015 година По думите на държавния секретар администрацията на Тръмп избира това да е контракт, който да се ратифицира от Конгреса.

Помпео изброи 12 условия към Иран, които съгласно него би трябвало да бъдат част от последващо съглашение. Той съобщи, че Иран би трябвало да приключи обогатяването на уран и в никакъв случай да не се занимава с предварителна обработка на плутоний. Иран също по този начин би трябвало да даде на нуклеарните инспектори " категоричен достъп до всички обекти в страната " и да спре да развива програмата си за балистични ракети.

Помпео също по този начин изиска Иран да освободи всички американски жители, да приключи поддръжката си за бунтовниците хуси в Йемен, да изтегли всичките си въоръжени сили от Сирия и да престане да заплашва Израел.

Иран " в никакъв случай повече няма да има картбланш да господства Близкия изток ", съобщи Помпео. Държавният секретар на Съединени американски щати също по този начин даде обещание " да преследва иранските сътрудници и машите им от " Хизбула " в целия свят, с цел да ги смаже ". Помпео съобщи, че иранското нуклеарно съглашение от 2015 година е било " губещо " и това е имало големи последствия в Близкия изток.

Откакто съглашението от 2015 година влезе в действие, Иран " напредна из целия Близък изток ", а администрацията на Обама " беше заложила " на това, че Иран ще спре непозволените си дейности и ще съблюдава международните правила, сподели държавният секретар на Съединени американски щати.

Помпео съобщи, че Тръмп се е отдръпнал от съглашението, тъй като то не е подсигурило сигурността на американците от създаваните от Иран опасности. Споразумението от 2015 година " сложи света в риск поради съдбовните си дефекти ", добави той.

Помпео предложи редица обилни евентуални отстъпки от Съединени американски щати за Иран, в случай че Техеран се съгласи да извърши " основни промени " и прикани за ново, по-силно нуклеарно съглашение с Иран. Ако бъде реализирано съглашение, което удовлетворява администрацията на Тръмп, Съединени американски щати ще са склонни да анулират всички стопански наказания, съобщи Помпео. Освен това Съединени американски щати ще възстановят цялостни дипломатически и търговски връзки с Иран и ще му разрешат да получи достъп до най-модерни технологии.

Помпео съобщи, че Съединени американски щати даже биха подкрепили модернизацията на иранската стопанска система и биха й помогнали да се върне в международната финансова система. Държавният секретар на Съединени американски щати изиска поддръжката на съдружниците, по-специално европейските, само че ги предизвести, че компаниите, които развиват активност в Иран в неразрешени от американските наказания браншове, " ще бъдат държани виновни ".

" Иран ще бъде заставен да направи избор: или да се бори стопанската система му да не изпадне " на системи ", или да продължи да изразходва скъпи средства за битки зад граница. Той няма да има ресурсите да прави и двете ", съобщи Помпео, представен от ДПА.

Имитация на дипломация

Според върховен ирански чиновник изказването на американския държавен секретар демонстрира, че Съединени американски щати се стремят към промяна на режима в Техеран, съобщи " Ройтерс ".

Иранският президент Хасан Рохани сподели, че Съединени американски щати не могат да вземат решение за Иран. " Кои сте вие, с цел да взимате решения за Иран и за света? Светът през днешния ден не приема Америка да взема решение за целия свят, защото страните са самостоятелни. Тази епоха свърши от дълго време. Ние ще продължим нашия път с поддръжката на нашия народ ", съобщи Рохани.

В " Туитър " иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф пък написа, че Съединени американски щати повтарят грешките от предишното по отношение на Иран, съобщи " Ройтерс ". " Имитацията на дипломация на Съединени американски щати е значително връщане към остарели привички, подвластна на заблуди и на провалили се политики, диктувана от безнравствен специфичен интерес, тази политика повтаря същите неправилни избори и ще пожъне същите неволи. Иран в това време работи с сътрудниците си за намиране на решения след американското евакуиране от нуклеарното съглашение ", написа посланик номер едно в " Туитър ".

В изказване на иранското външно министерство се споделя, че " Иран отхвърля изказванията и лъжите на по този начин наречената нова американска тактика и осъжда откритата интервенция на американския държавен секретар в иранските вътрешни каузи и противозаконните закани против една страна членка на Организация на обединените нации ".

Без опция

Няма различно решение на иранското нуклеарно съглашение, съобщи висшият представител на Европейски Съюз за външната политика и политиката за сигурност Федерика Могерини в отговор на речта на Помпео, съобщи " Франс прес ".

" Речта на държавния секретар Помпео с нищо не сподели по какъв начин изтеглянето от иранското нуклеарно съглашение е направило или ще направи района по-безопасен против опасността от нуклеарно разпространяване или по какъв начин би ни сложило в по-добра позиция да влияем на държанието на Иран в области отвън обсега на иранското нуклеарно съглашение ", съобщи Могерини. " Няма различно решение на иранското нуклеарно съглашение ", заключи тя.

Могерини прикани интернационалната общественост да възстановява комерсиалните си връзки с Иран, добавя ТАСС. Тя напомни, че сходна нормализация е основна част от иранската нуклеарна договорка, която би трябвало да бъде изпълнена от интернационалната общественост.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР