Държавният секретар на САЩ Майк Помпео вижда десетилетия лошо поведение

...
Държавният секретар на САЩ Майк Помпео вижда десетилетия лошо поведение
Коментари Харесай

Помпео обвинява Китай в десетилетия лошо поведение

Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео вижда " десетилетия неприятно държание " от страна на Китай, което попречва свободната търговия, по отношение на ескалиращата комерсиална война на Вашингтон с Пекин, на конгрес в Югоизточна Азия, оповестява " Ройтерс ".

Изявленията на Помпео са откакто Доналд Тръмп разгласи, че ще удари с 10% мита останалите 300 милиарда $ китайски импорт, започвайки на 1 септември, внезапно приключвайки примирието в комерсиалния спор сред двете най-големи стопански системи в света.

" Ние желаеме свободна и почтена търговия, а не търговия, която подкопава конкуренцията ", изяснява Помпео в столицата на Тайланд Банкок, където той участва на по-широка среща на страни от Югоизточна Азия със международни сили.

Критиката на Съединени американски щати към Китай е водеща тематика на форума в Банкок.

" От десетилетия Китай се възползва от търговията... Време е това да спре. Президентът Тръмп сподели, че ще изправим това. И с цел да го изправим, е нужна увереност и това е, което видяхте тази заран ", добавя Помпео.

Китайският външен министър Ван И съобщи, че новите цени не са верен или градивен метод за разрешаване на комерсиалния спор сред двете страни.

Попитан за световните стопански сривове, произлизащи от разногласието сред Съединени американски щати и Китай, Помпео разяснява: " Има негативни последствия от десетилетия на неприятно държание от страна на Китай. "

Предлаганите нови цени за китайски артикули могат в допълнение да нарушат международните вериги за доставки. Съединени американски щати и китайските договарящи завършиха къс кръг от търговски договаряния в Шанхай в сряда с дребен знак за прогрес и се съгласиха да се срещнат още веднъж през септември.

Помпео, който ден по-рано уверяваше сътрудниците от Югоизточна Азия, че Вашингтон няма да ги принуди да изберат страна сред Съединени американски щати и Китай, употребява речта си в петък, с цел да показа американските вложения като по-добрата алтернатива.

" Нашите вложения не служат на държавното управление и нашите вложения тук не служат на политическа партия или почтено казано на имперските упоритости на страна ", разяснява той.

" Ние не финансираме мостове, с цел да затворим пропуски в лоялността. Попитайте себе си, кой в действителност предизвиква самодостатъчността, а не зависимостта, вложителите, които работят за облекчаване на потребностите на вашите консуматори, или тези, които ви вкарват в дълг ", изяснява Помпео.

Неговите мнения удрят и по Китайската самодейност " Един пояс, веднъж ", която има за цел да ускори икономическите и комерсиалните връзки и да построи съвременна версия на Пътя на коприната, с цел да свърже Китай с Азия, Европа и отвън нея посредством огромни инфраструктурни планове.

В някои страни има съпротива поради опасения, че непрозрачни механизми за финансиране водят до нестабилен дълг и че става дума повече за поощряване на китайското въздействие, в сравнение с за развиване.

Отношенията сред Съединени американски щати и Китай са разкъсвани от въпроси, вариращи от търговията, глобите на Съединени американски щати против китайския телекомуникационен колос Huawei, Тайван и оживения воден път в Южнокитайско море.

Помпео и Ван И изначало реализираха спогодителен звук, когато се срещнаха лице в лице в Банкок в четвъртък за първи път тази година.

Въпреки това Помпео скоро възобнови рецензията, като се базира на китайската " насила " към съседи в морските борби в оспорваното Южнокитайско море и съобщи, че построяването на язовири от Пекин по течението на река Меконг вреди на страните в Югоизточна Азия, които зависят от реката. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР