Държавният секретар на САЩ Майк Помпео ще проведе срещи с

...
Държавният секретар на САЩ Майк Помпео ще проведе срещи с
Коментари Харесай

Помпео ще опита да регулира конфликта Армения - Азербайджан

Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео ще организира срещи с външните министри на Азербайджан и Армения на 23 октомври, в опит да се откри спокойно решение на спора в Нагорни Карабах. Това заяви в. " Политико ", като се позова на свои източници.

Според информацията, Помпео няма да беседва с двамата си сътрудници едновременно, а ще се срещне първо с азербайджанския първи посланик - Джейхун Байрамов, а по-късно и с арменския - Зограб Мнацаканян.

Двамата министри разговаряха на 10 октомври в Москва с съветския си сътрудник Сергей Лавров и тогава уговориха помирение, което обаче непрестанно се нарушава и от двете страни.

Затова и нощес имаше съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации , който е разискал нуждата да се обезпечи надзор за режима на преустановяване на огъня в Нагорни Карабах. 

" Сега би трябвало да се обезпечи преустановяване на огъня - това е най-важният въпрос, тъй като съглашение бе реализирано, само че не се съблюдава. Важно е да бъде решено по какъв начин да се реализира контрол за това - съобщи председателстващият Съвета и непрекъснат представител на Русия в Организация на обединените нации Василий Небензя. - За изпращане на наблюдателска задача на Организация на обединените нации в региона ще би трябвало да има специфичен мандат на Съвета за сигурност, а това не е бърз развой. "

Небензя не изключи, че с наблюдението може да се заеме и задача на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ), още повече, че тя води процеса по контролиране на спора. " Кой ще отиде там и в какво качество, е въпрос, който се разисква ", добави дипломатът.

Същевременно министерството на защитата на Азербайджан заяви за траяли през цялата нощ бойни дейности по три посоки в зоната на спора

" Бойните дейности продължиха с друга активност в Агдере-Адаското, Физули-Гадрут-Джебраилското и Губадли-Зангиланското направления на фронта. Противникът подложи на обстрел отбранителните позиции с артилерия, миномети и автоматизирано оръжие ", се споделя в известието.

Според министерството, армията на Азербайджан е унищожила огромно количество бойна техника на съперника, включително два танка Т-72, 4 реактивни системи за залпов огън БМ-21 " Град " и 5 камиона.

Азербайджан заяви също по този начин, че ще насочи протестна нота до немското Министерство на външните работи по отношение на посещаване на 4-ма депутати от Бундестага от ултралявата партия " Алтернатива за Германия "  (AfD) в Нагорни Карабах .

" На 18 декември, делегация,в която бяха депутатите Щефен Котре, Щефан Койтер, Андреас Глау и Андреас Колбиц, посети окупирани азербайджански земи. Посолството ни в Германия ще насочи протестна нота по отношение на тази противозаконна аудиенция ", разгласи прессекрекарката на азербайджанското Министерство на външните работи Лейла Абдулаева. Тя добави, че протестни писма ще бъдат пратени и до Бундестага и Народното събрание на Бранденбург, тъй като депутатите са " водели агитация в интерес на Армения ".

Министерство на външните работи на Армения пък разгласи, че удостоверява желанието си за споразумяване по кротичък път на спора посредством договаряния . Това се споделя в официалния Telegram-канал на ведомството.

" Придържаме се към отговорностите, поети при взаимното заявление в Москва на 10 октомври и това от 17 октомври, с съществена цел стабилно преустановяване на огъня и поддържане на верификационни механизми ", се споделя в известието.

Министерството акцентира, че и двете договорености Азербайджан не желае, или не може да извърши.

От отбранителното министерство на Армения на собствен ред оповестиха, че съперникът е употребявал в северната част на карабах авиация и артилерия.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР