Държавният секретар на САЩ Майк Помпео призова съюзниците на Вашингтон

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео призова съюзниците на Вашингтон ...

Помпео призова съюзниците да спрат финансирането за Иран.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео призова съюзниците на Вашингтон да помогнат за засилване на икономическия натиск над Иран. Помпео обвини Техеран, че продължава да продава оръжия в Близкия изток въпреки резолюциите на ООН, информира "Ройтерс".

"Трябва да спрем финансирането за режима, използвано за финансиране на тероризъм и "прокси" войни", написа Помпео в "Туитър" преди среща с шефа за външната политика на ЕС Федерика Могерини в Брюксел.

През май САЩ обявиха, че се оттеглят от ядреното споразумение с Иран и връщат санкциите. Вашингтон призова държавите да прекратят вноса на ирански петрол от 4 ноември или ще бъдат заплашени от рестриктивните мерки на САЩ.

По-рано днес Доналд Тръмп заяви на пресконференция, че може да има "ескалация между нас и иранците. Но сега Иран повече ни уважават от преди".

Високопоставени представители на Държавния департамент проведоха тридневни разговор в Саудитска Арабия за Иран. Те обсъдиха нови начини за спиране приходите на режима, разкри източник от ведомството.

В друго съобщение в "Туитър" Помпео пише, че заедно със съюзниците от Великобритания, Франция, Германия, Саудитска Арабия и Йордания "ние потвърдихме подкрепата си за сирийския политически процес и нашите цели за премахване на влиянието на Иран, победа над ДАЕШ ("Ислямска държава") и предотвратяване използването на химически оръжия".

"Иранският режим иска да започне да създава проблеми, където си поиска. Отговорни сме да го спрем", призова той. /news.bg

Източник: dnesplus.bg