Държавният секретар на САЩ Майк Помпео призова Китай да разкрие

...
Държавният секретар на САЩ Майк Помпео призова Китай да разкрие
Коментари Харесай

САЩ призоваха Китай да разкрие броя на загиналите на Тянанмън през 1989 г.

Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео прикани Китай да разкрие детайлности за убитите, арестуваните и изчезналите по време на студентските безредици на площад " Тянанмън " в Пекин преди 29 година, осведоми АП.

Искането на Помпео е по отношение на годишнина от потушените демонстрации на 4 юни 1989 година : " Ние помним трагичната загуба на почтен живот ".

Ние се причисляваме към апела на интернационалната общественост китайското държавно управление изцяло да разкрие броя на починалите , арестуваните и изчезналите, се споделя в известие на Помпео.

Той цитира китайския отстъпник Лю Сяобо, който в изпратената си тирада през 2010 година по отношение на получената Нобелова премия за мир, написа, че " душите от 4-ти юни към момента не почиват в мир ". През предходната година Лю стана едвам вторият човек с Нобелова премия за мир, умрял в ареста.

 Почина китайският герой за права и свободи Лю Сяобо
Почина китайският герой за права и свободи Лю Сяобо

Загуби борбата с рака

Помпео също прикани Пекин да освободи всички, които са в пандиза за опитите си да поддържат жива паметта на участвалите на митингите през 1989 година

Стотици, в случай че не и хиляди невъоръжени стачкуващи и присъстващи, са убити на 3-4 юни 1989 година, откакто комунистическите водачи издават заповед на армията да прочисти площада от протестиращите студенти.

В Китай управляващите към момента не разрешават да се разисква случилото се преди 29 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР