Държавният секретар на САЩ Майк Помпео предупреди, че страните от

...
Държавният секретар на САЩ Майк Помпео предупреди, че страните от
Коментари Харесай

Помпео предупреди Латинска Америка да внимава с китайските инвестиции

Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео предизвести , че страните от Латинска Америка би трябвало да си " държат очите си отворени, когато става дума за вложенията от Китай " в изявление за TVN Noticias по време на визитата му в Панама.

Помпео през днешния ден е в Мексико. Китай влага в Латинска Америка, а въздействието на Пекин в района се разраства. Помпео предизвестява, че " в някои елементи на света Китай оставя страните в по-лошо положение ".

Майк Помпео се срещне с президента на Панама Хуан Карлос Варела, след което отпътува за Мексико, с цел да се срещне с президента Енрике Пеня Нието и високопоставени членове на администрацията на определения за президента Андре Мануел Лопес Обрадор.

Според Държавния департамент на Съединени американски щати полемиките в Панама са съсредоточени върху " отбраната на демокрацията във Венецуела и Никарагуа " , две страни в разгара на политически рецесии, както и на битката с тероризма и незаконната миграция. В Мексико напъните на администрацията на Тръмп са да изградят положителни контакти с ръководещите.

Инвестициите на Китай в Латинска Америка опонират на Доктрината " Монро " , защото Китай изпреварва Съединени американски щати като водещ търговски сътрудник в няколко южноамерикански страни, в това число Бразилия, и усилва фрапантно вложенията си в района в миг, когато ангажираността на Съединени американски щати е неразбираема.

 Бившият боен министър на Съединени американски щати желае мощно противопоставяне на китайската експанзия
Бившият боен министър на Съединени американски щати желае мощно противопоставяне на китайската експанзия

Съединени американски щати би трябвало да продължат да работят с азиатските си съдружници

Доктрината " Монро " идея за външната политика на Съединени американски щати и определяла обсега на ползите им в Западното полукълбо през по-голямата част на 19 и началото на 20 век.

Принципите й са готови от държавния секретар Джон Куинси Адамс и оповестени от президента Джеймс Монро в годишното му послание към Конгреса на 2 декември 1823 година:

Недопускане на европейска колонизация в Северна и Южна Америка ( " американският континент не би трябвало да се преглежда в бъдеще като обект на колонизация ", всеки опит за налагане на политическа система в западното полукълбо ще се счита за опасност за " мира и сигурността " на САЩ);

Доктрината " Монро " затвърждава избягването на политически съюзи и обвързване с други страни. Тя декларира, че всяка комерсиална агресия в Латинска Америка е опасност за " мира и сигурността " на Съединените щати. Доктрината дефинира визията за превъзходство на Съединени американски щати на американския континент.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР