Държавният секретар на САЩ Майк Помпео потвърди, че властите в

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео потвърди, че властите в ...

Помпео: Иран е изгонил медици от „Лекари без граници“.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео потвърди, че властите в Иран са изгонили от страната представители на хуманитарната организация „Лекари без граници“, които помагали в борбата срещу новия вид коронавирус.
Те са изграждали полева болница в Иран за най-уязвимите пациенти с коронавирус.
„Най-силно страдащите жертви на режима са собствените му граждани“, написа Помпео в Туитър, предава РИА Новости, цитирани от БГНЕС.
В момента в Иран са регистрирани повече от 27 000 заразени с COVID-19, а починалите са около 2 100. Властите информират, че над 9 600 човека са оздравели.
Страната се бори с разпространението на коронавируса, който засегна всички части на страната, повече от месец. Хуманитарна помощ на Иран изпратиха Китай, Русия, Великобритания, Франция, Германия и Световната здравна организация, както и няколко други страни. Техеран отказа предложената от САЩ помощ, заявявайки, че по-добрият вариант е отмяна на санкциите.
САЩ няколко пъти въвеждаха санкции срещу Иран, като в списъка бяха включени и компании от ЮАР, Китай и ОАЕ, които търгуват с нефт. Вашингтон твърди, че с помощта на санкциите се стреми да ограничи максимално нефтената търговия и доходите от нея за Техеран, обвиняван, че подкрепя тероризма. Иран, на свой ред, обвинява САЩ в „икономически тероризъм“ и препятстване да бъде получено медицинско оборудване и лекарства, необходими в борбата срещу коронавируса. 

Източник: actualno.com