Държавният секретар на САЩ Майк Помпео изрази загриженост от напрежението

...
Държавният секретар на САЩ Майк Помпео изрази загриженост от напрежението
Коментари Харесай

Помпео: Стабилност на Балканите, регионът е „пълен с предизвикателства“

Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео изрази угриженост от напрежението в Егейско море. Той акцентира, че Съединени американски щати желаят непоклатимост на Балканите, тъй като районът е „ цялостен с провокации “.

Новото съглашение за защита, подписано сред Атина и Вашингтон, ще способства за сигурността на Гърция, съобщи Помпео.

Държавният секретар на Съединени американски щати изрази вяра,че Гърция и Турция ще разрешат разликите си спокойно. Относно нарушаването от страна на Турция на изключителната икономическа зона на Кипър (ИИЗ), Помпео уточни, че става дума за “признати интернационалните води ”, които всеки народ би трябвало да почита.

Попитан какво ще се случи, в случай че Турция наруши бранша, в който американски компании имат ползи, Помпео сподели, че това е предполагаем сюжет, само че все пак акцентира, че Съединени американски щати постоянно вършат всичко належащо, с цел да защитят своите ползи.

Помпео също по този начин означи, че Съединени американски щати са се завърнали в района на Балканите.

„ И когато споделям, че сме се върнали, то е тъй като е в полза на Америка да се ангажираме. Нациите постоянно работят, с цел да се грижат за себе си и за своите ползи. Гърция прави същото за своя народ. Имаме доста стратегически цели и това, което видяхте през днешния ден по време на моето пътешестване до Гърция, е, че имаме ново съглашение за съдействие в региона на защитата, което ще има значение. Това няма да има значение единствено на следващия ден, идната седмица, това ще е от голяма важност и през идващите години и десетилетия “.

На Помпео беше заложен и въпросът, че през Студената война врагът е бил явен, само че кой е врагът в този момент и защо ще бъдат употребявани американските военни бази.

„ НАТО си сложи стратегическата задача, Съединените щати имат своя тактика за национална сигурност и съм убеден съм, че Гърция има надълбоко схващане на нещата, които евентуално я заплашват, само че не допускайте неточност: Съветският съюз го няма, само че съветското злокачественото въздействие продължава. В Близкия изток – не прекомерно надалеч – има сложни провокации, Ислямска република Иран продължава да спонсорира терора по света, провокациите пред свободата на корабоплаването изобилстват във води, от които Гърция толкоз мощно зависи за корабоплаването и превоза, а това са нещата, от които народи като Гърция и народи като Съединени американски щати зависят, имат достъп до тези водни пътища и по този начин, имат способна военна мощ, имат възпираща мощ, която припомня на всички, че би трябвало да вземат участие в държания, които са в сходство с правото, мисля, че това е безусловно неотложно и не знаете от кое място ще пристигна идната опасност. Гледаме на открито и мислим, че сме умни и ги виждаме всички, само че истината е, че историята е цялостна с дни, за които не си мислил, че някой е съперник и се оказва, че би трябвало да си подготвен “.

Запитан какво могат да създадат Съединени американски щати, с цел да попречат на Турция да стане още по-непредсказуем съдружник, Помпео отговори, че Вашингтон прави всичко допустимо с цел да предотврати такова развиване на процесите. „ Тя е значим търговски сътрудник за нас. Те явно са съдружник в НАТО, където имаме значима инфраструктура. Имаме значими политически цели – добре познавате риска от бежанци, идващи от Турция, от Сирия или от района. И по този начин, една сполучлива Турция, разрастваща се, просперираща, стопански процъфтяваща Турция е значима освен за Гърция, само че и за всички нас. Затова работим старателно, с цел да опитаме да реализираме този набор от резултати “.

Държавният секретар на Щатите също по този начин изрази вяра, че няма да има състезание сред Гърция и Турция във връзка с военните съоръжения. „ Надявам се да не се състезават по този метод, не мисля за това по този метод. Не мисля, че и нашите военни мислят по този начин. Виждаме, че всеки има собствен неповторим набор от характерности, лична неповторима опция да даде положителни резултати за НАТО и за приемащите страни, както и за Съединените щати.

Съединените щати употребяват дипломатически старания, с цел да влияят на Турция поради дейностите на Анкара във водите към Кипър. „ Надявам се, че освен интернационалното право ще бъде спазено, само че мисля, че всяка страна би трябвало да признае, че Америка постоянно прави това, което би трябвало да направи, с цел да отбрани комерсиалните ползи и да отбрани личния си народ, тъй че ние ще създадем всичко допустимо да създадем това и няма причина да мислим, че тук ще е нещо друго. “

Помпео изрази безпокойствие заради напрежението сред Гърция и Турция, от това, което става в Егейско море: “ Винаги се тревожим, когато сред някои две страни има напрежение, което може да ескалира, може да се окаже на неприятно място и да сътвори военна борба. Никой не желае това да се случи. Така че не желая това да се случи сред Гърция и Турция. Не желая това да се случи сред Северна и Южна Корея. На никое място. Нашите дипломати всеки ден се пробват да основат условия, при които страните могат да приказват и да водят разговор и да позволяват разногласията си по кротичък метод. Оптимисти сме, че това може да се случи и тук. “

С подписаното през вчерашния ден съглашение в региона на защитата сред Гърция и Съединени американски щати „ сигурно обезпечава по-добра сигурност освен за Гърция, само че и за Балканите, за района и почтено казано считаме, че основава постоянни обстановки, които понижават риска за Америка – американски бизнес, пътуващи американци в Гърция. Така че Америка има бездънен интерес да подсигурява, че Гърция е в сигурност и сигурност “, сподели Помпео. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР