Държавният секретар на САЩ Майк Помпео изрази загриженост от напрежението

...
Държавният секретар на САЩ Майк Помпео изрази загриженост от напрежението
Коментари Харесай

Майк Помпео: Регионът е пълен с предизвикателства

Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео изрази угриженост от напрежението в Егейско море и акцентира, че Съединени американски щати желаят непоклатимост на Балканите, тъй като районът е „ цялостен с провокации “, съобщи БГНЕС.
Пред в. “Катимерини “ държавният секретар на Съединени американски щати съобщи, че новото съглашение за защита, подписано сред Атина и Вашингтон, ще способства за сигурността на Гърция. Относно нарушаването от страна на Турция на изключителната икономическа зона на Кипър Помпео уточни, че става дума за “признати интернационалните води”, които всеки народ би трябвало да почита.

Помпео означи, че Съединени американски щати са се завърнали в района на Балканите. „ Когато споделям, че сме се върнали, то е, тъй като е в полза на Америка да се ангажираме. Нациите постоянно работят, с цел да се грижат за себе си и за своите ползи. Гърция прави същото за своя народ. Имаме доста стратегически цели и това, което видяхте през днешния ден по време на моето пътешестване до Гърция, е, че имаме ново съглашение за съдействие в региона на защитата, което ще има значение. Това няма да има значение единствено на следващия ден и идната седмица, то ще е от голяма важност през идващите години и десетилетия “.

„ Съединените щати имат своя тактика за национална сигурност и съм убеден, че Гърция има надълбоко схващане на нещата, които евентуално я заплашват. Но не допускайте неточност: Съветският съюз го няма, само че съветското злокачественото въздействие продължава. В Близкия изток има сложни провокации, Ислямска република Иран продължава да спонсорира терора по света, провокациите пред свободата на корабоплаването изобилстват във води, от които Гърция толкоз мощно зависи за корабоплаването и превоза. Гледаме на открито и мислим, че сме умни и виждаме всичко, само че истината е, че историята е цялостна с дни, за които не си мислил, че някой е съперник и се оказва, че би трябвало да си подготвен “.

Запитан какво могат да създадат Съединени американски щати, с цел да попречат на Турция да стане още по-непредсказуем съдружник, Помпео отговори: „ Тя е значим търговски сътрудник и съдружник в НАТО, където имаме значима инфраструктура. Една сполучлива Турция, разрастваща се, просперираща, стопански процъфтяваща е значима освен за Гърция, само че и за всички нас. Затова работим старателно, с цел да опитаме да реализираме този комплект от резултати “.

Помпео изрази безпокойствие заради напрежението сред Гърция и Турция. " Нашите дипломати всеки ден се пробват да основат условия, при които страните могат да водят разговор и да позволяват разногласията си по кротичък метод. Оптимисти сме, че това може да се стане и тук. “
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР