Държавният секретар на САЩ Майк Помпео и турският президент Реджеп

...
Държавният секретар на САЩ Майк Помпео и турският президент Реджеп
Коментари Харесай

Ердоган и Помпео напуснаха Берлинската конференция за Либия

Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео и турският президент Реджеп Тайип Ердоган са напуснали мирната конференция за Либия в Берлин, оповестиха международните организации. Те се базират на източници, участващи в диалозите.

С част от делегацията си Ердоган е напуснал постройката на канцлерството, където е проведена конференцията. Не се чака той да се върне.

Турската страна е изиграла градивна роля в днешните диалози. Според дипломатически източници на италианската организация АНСА враждуващите страни в Либия -

Правителството на националното единодушие на Файез Сарадж и командващият Либийската национална войска Халифа Хафтар - са се съгласили да основат военна комисия за мониторинг на примирието сред тях.

Делегацията на интернационално приетото либийско Правителство на националното единодушие е отказала да седне на една маса или да се срещне в Берлин с командващия източните сили Халифа Хафтар, съобщи по-рано ДПА.

Агенцията се базира на изказване на държавното управление на премиера Фаейз Сарадж за либийската телевизия Ал Ахрар. Сарадж и съперникът му Хафтар са в Берлин за присъединяване в интернационална конференция за споразумяване на либийския спор. Хафтар води от април предходната година атака за завладяване на Триполи, където е основано държавното управление на Сарадж.

Според представени от организацията дипломатически източници координиран е текстът на документа, който се чака да бъде признат в Берлин. В него се предлага мирният развой да стартира със прекъсване на огъня.

Предвижда се оръжейно ембарго, политически развой, промяна на бранша за сигурност, икономическа промяна и ангажимент за съблюдаване на правата на индивида. Д

Документът предлага на всички участници в срещата да се откажат от интервенция във въоръжения спор в Либия. По-късно през днешния ден, в края на форума в Берлин, конференция ще дадат немският канцлер Ангела Меркел и генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш, съобщи ДПА. Не се оповестява обаче час.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР