Държавният секретар на САЩ Майк Помпео и лидерите на Гърция,

...
Държавният секретар на САЩ Майк Помпео и лидерите на Гърция,
Коментари Харесай

САЩ подкрепиха тръбопровода EastMed за пренос на газ от Източното Средиземноморие през Гърция и Италия за ЕС


Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео и водачите на Гърция, Израел и Кипър се споразумяха да засилят съдействието сред четирите страни в региона на енергетиката и сигурността в Източното Средиземноморие, предадоха международните организации, представени от БГНЕС.

В своето взаимно изказване Алексис Ципрас, Бенямин Нетаняху, Никос Анастасиадис и Помпео потвърдиха уговорката си за съдействие в региона на енергетиката и сигурността и дадоха обещание да се „ защитят от външни зловредни въздействия “ в Източното Средиземноморие и в по-големия Близък изток.

В изказването се споделя още, че Помпео е подчертал поддръжката на Съединени американски щати за тристранния механизъм, основан от Гърция, Израел и Кипър.

„ Лидерите приветстваха последните открития на природен газ в Източното Средиземноморие и капацитета им да допринесат за енергийната сигурност и диверсификацията “, се показва в документа.

“Нашата съществена концепция е доста значима – да се сътвори сигурна мрежа за прекачване на енергийни запаси от района на Източното Средиземноморие – от Израел, Кипър и Гърция – към Европа”, сподели гръцкият Ципрас.

Те възнамеряват построяването на тръбопровода EastMed за транспорт на газ от Израел и Кипър за Гърция и от там за Италия. Ципрас съобщи, че неговото създаване ще ускори разговора за сигурността в един неустойчив район и ще укрепи стопанските системи на трите страни.

През декември предходната година на петата тристранна среща на върха в Беершеба в Израел беше подписано съглашение сред трите страни по тръбопровода.

Към съглашението се чака да се причисли и Италия, само че е малко евентуално това да стане в околните месеци преди изборите за Европейски парламент през май. Според източници Рим е подготвен да подпише, само че след изборите.

„ Нашето тристранно съдействие стана стратегическо, изключително в региона на енергетиката и сигурността “, съобщи гръцкият министър председател, присъединявайки се към позицията на своя израелски сътрудник Бенямин Нетаняху и кипърския президент Никос Анастасиадис.

Нетаняху, който разказа тристранното съдействие като „ едно от най-хубавите районни партньорства в международен мащаб “, сподели, че присъединяване на Помпео даде на срещата на върха „ добавена стойност “, до момента в който Анастасиадис добави, че Гърция, Кипър и Израел са надеждни американски сътрудници.

„ Много е значимо, че държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео се причисли към тази среща. Това е знак, че Съединени американски щати поддържа този районен план “, добави израелският министър председател.

По данни на медиите, дължината на газопровода EastMed е 1700 км, а неговият потенциал от 15 милиарда куб.м. годишно. Източник за неговото напълване ще станат огромните шелфови залежи в източната част на Средиземно море – израелското „ Левитан “ и обвързваното с него кипърско „ Афродита “.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР