Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че ограниченията върху

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че ограниченията върху
Коментари Харесай

Блинкен обвини Русия за кризата в Шри Ланка

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен съобщи, че рестриктивните мерки върху износа на украинско зърно от Русия може да е асъдействало за разтърсванията в Шри Ланка и изрази опасения, че това може да провокира други рецесии.

„ Виждаме въздействието на тази съветска експанзия, която се демонстрира на всички места. Тя може да е съдействала за обстановката в Шри Ланка; ние сме загрижени за последствията по света “, сподели Блинкен пред кореспонденти в Банкок. Блинкен още веднъж прикани Русия да разреши на към 20 милиона тона зърно да изоставен Украйна. „ Това, което виждаме по света, е възходяща продоволствена неустановеност, която беше доста изострена от съветската експанзия против Украйна “, сподели Блинкен.

Той добави, че несигурността се усеща и в Тайланд, където цените на торовете са „ скочили до небето “ заради блокадата. „ Това е значимо, изключително в оживена земеделска страна като Тайланд, тъй като при липса на тор това значи, че през идната година добивите ще намалеят, цените евентуално ще се покачат “, сподели Блинкен.

От седмици Шри Ланка е разтърсена от безредици, провокирани от изострен дефицит на храна и гориво. Президентът Готабая Раджапакса се съгласи да се отдръпна, откакто протестиращи нахлуха в формалната му резиденция в събота. Русия споделя, че ще разреши на украинските кораби, натоварени с хранителни артикули, да изоставен, в случай че украинската войска разминира нейните пристанища. Киев отхвърля предлагането, страхувайки се за сигурността на своето черноморско крайбрежие.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР