Блинкън подчертава човешките жертви на войната в Украйна, докато администраторът на Байдън се стреми да поддържа подкрепата за Киев във Вашингтон

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен започна изказването си в
Коментари Харесай

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен започна изказването си в Съвета за сигурност на ООН в сряда, разказвайки за неотдавнашното си пътуване до Яхидне – украински град на около два часа северно от Киев, който беше окупиран от руски войници.

„Започвам тук, защото – от удобното разстояние на тази зала – наистина е лесно да се изгуби от поглед какво е за украинските жертви на агресията на Русия“, каза Блинкен на своите колеги дипломати, седнали в стаята, включително руския външен министър Сергей Лавров.

„Руските сили... отидоха от врата на врата, събирайки жителите под дула на оръжие и ги отвеждаха до местното начално училище“, където принудиха повече от 300 селяни – „предимно жени, деца и възрастни хора“ – в „само няколко малки стаи без прозорци, без циркулация, без течаща вода” в сутерена.

Руските войници ги държаха затворени там близо месец, „натъпкани толкова плътно, че едва дишаха“, като им отказаха медицинска помощ и им позволиха да изнасят мъртвите си само веднъж на ден, описва Блинкен.

„Деца, родители, съпрузи и съпруги бяха принудени да прекарват часове до труповете на своите близки“, продължи той.

„Най-старата жертва беше на 93 години“, каза той. „Най-младият: на 6 седмици.“

Усилието на висшия американски дипломат да подчертае ужасяващите реалности на войната в Украйна идва, докато администрацията на Байдън се стреми да запази подкрепата си за Киев на фона на нарастващата опозиция в Конгреса и докато международната общност е изправена пред перспективата за война, чиито край не се вижда.

В сряда Блинкен ще се присъедини към други служители по националната сигурност, включително директора на националното разузнаване Аврил Хейнс, директора на ЦРУ Бил Бърнс, председателя на Обединените началници Марк Мили и министъра на отбраната Лойд Остин, за да информират Сената за Украйна.

Украинският президент Володимир Зеленски ще бъде в столицата на САЩ в четвъртък – след престоя си в ООН – за посещение с високи залози, за да се опита да засили подкрепата и да убеди законодателите да не съкращават помощта.

Миналия месец администрацията на Байдън поиска от Конгреса да одобри допълнителни 24 милиарда долара спешни разходи за Украйна и други международни нужди. Зеленски ще се срещне с всички сенатори в четвъртък сутринта, а в интервю за CNN Зеленски каза, че планира да се срещне с председателя на Камарата на представителите на републиканците Кевин Маккарти, който не е дал сигнал дали ще одобри допълнителното финансиране за Украйна на фона на открита опозиция от някои в неговата партия .

В сряда Блинкен омаловажи потенциалната борба за финансиране, като каза в интервю за ABC News, че „подкрепата остава силна“.

„И мисля, че президентът Зеленски има възможност сега във Вашингтон да напомни на хората какви са залозите. Това не е правилното нещо, което трябва да направите поради ужасяващите злоупотреби, които Русия извършва в Украйна; това е необходимото нещо, което трябва да се направи", каза той.

В своите забележки в Съвета за сигурност на ООН Блинкен също се опита да подчертае отново, че „в тази война има агресор и има жертва“, обвинявайки Москва в нарушаване на Хартата на ООН, извършване на военни престъпления, участие в „безразсъдни ядрени действия“. дрънкане на оръжие, въоръжаване на глад, нападение на украински цивилни с помощта на Иран и потенциално търсене на оръжие от Северна Корея.

„Трудно е да си представим държава, която демонстрира повече презрение към Обединените нации и всичко, което тя представлява – това от държава с постоянно място в този съвет“, каза той.

В своите забележки Зеленски разкритикува органа на ООН, в който Русия има право на вето, че не е направил достатъчно, за да спре войната.

„Сега украинските войници правят за сметка на кръвта си това, което Съветът за сигурност на ООН трябва да направи с гласуването си. Те спират агресията и поддържат принципите на Хартата на ООН“, каза той.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР