Държавният секретар на САЩ, Антъни Блинкен, ще се срещне с

...
Държавният секретар на САЩ, Антъни Блинкен, ще се срещне с
Коментари Харесай

Блинкен ще се срещне с лидера на ОАЕ в Мароко

Държавният секретар на Съединени американски щати, Антъни Блинкен, ще се срещне с водача на Обединените арабски емирства в Мароко, във вторник, в опит да облекчи различията по отношение на петрола, Иран и рецесията в Украйна, съобщи Агенция " Ройтерс ".

По време на визитата си, Блинкен ще организира диалози и с марокански и алжирски публични лица след интервал на засилено районно напрежение към разногласието за Западна Сахара.

Пътуването на Блинкен е ориентирано към подсилване на връзките с арабските съдружници.

Очаква се Блинкен да се срещне с престолонаследника на Абу Даби шейх Мохамед бин Зайед ал Нахайян във вторник, с цел да подчертае значимостта както на ОАЕ, по този начин и на Саудитска Арабия за Вашингтон.

Те ще обсъдят войната в Йемен, Иран, световните енергийни пазари и доближаването на ОАЕ със сирийския президент Башар ал Асад, споделиха представители на Съединени американски щати.

Съединените щати споделят, че остават надълбоко свързани с района, макар че дълготрайният им фокус е върху Китай, а вниманието им в този момент е ориентирано към рецесията в Украйна.

Вашингтон желае арабските му съдружници да заемат по-силна позиция против Русия, като гласоподават със Съединените щати в Организацията на обединените народи, причислят се към западните наказания или даже изпратят помощ за сигурност на Украйна.

ОАЕ се въздържаха при гласуването на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации за Украйна предишния месец, а Мароко не се яви на гласоподаване в общото заседание. И ОАЕ, и Саудитска Арабия имат все по-важни енергийни връзки с Русия.

Държавите от Персийския залив от години са разочаровани от това, което виждат като безучастие на Съединени американски щати в опълчването на ролята на Иран в района, само че опасенията им набъбнаха, откогато Джо Байдън стана президент.

Те са загрижени за въздействието на евентуално ново нуклеарно съглашение с Иран и раздразнени, че Вашингтон приключи поддръжката си за войната им в Йемен.

Преди визитата на Блинкен, Държавният департамент съобщи, че преглежда проекта на Мароко за автономност в Западна Сахара като сериозен, благонадежден и реален и " един евентуален метод ", с цел да отговори на стремежите на хората на противоречивата територия.

Признаването на суверенитета на Мароко над Западна Сахара от Съединени американски щати в края на 2020 година, като част от съглашение, което включваше и усилване на връзките на Рабат с Израел, разгневи Алжир, който поддържа придвижването за самостоятелност на фронта Полисарио на територията.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР