Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен призова преизбрания лидер на

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен призова преизбрания лидер на
Коментари Харесай

Блинкен: Сега е моментът за приемане на Швеция в НАТО

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен прикани избрания отново водач на Турция да се откаже от възраженията си против участието на Швеция в НАТО, настоявайки за напредване на ратификацията преди срещата на върха на алианса през юли, съобщи Агенция Франс Прес.


Два дни откакто президентът Реджеп Тайип Ердоган завоюва нов мандат, навлизайки в третото си десетилетие на власт, Блинкен съобщи по време на пътешестване до Швеция, че Стокхолм е разгледал опасенията на Турция по отношение на присъединението към групата.

" Сега е моментът да завършваме присъединението на Швеция ", сподели Блинкен на конференция с министър-председателя Улф Кристерсон в северния шведски град Лулеа.

" Призоваваме Турция и Унгария - която също към момента не е утвърдила - да ратифицират присъединението допустимо най-бързо ", сподели Блинкен.

" Няма причина за повече бавене. Швеция към този момент е подготвена. С неспокойствие чакаме този развой да бъде приключен през идващите седмици. Не се съмняваме, че това може да стане, че би трябвало да стане и чакаме да стане ", сподели Блинкен, като отхвърли да каже дали процесът ще завърши преди срещата на върха на НАТО във Вилнюс на 11-12 юли.

Швеция и Финландия - които исторически са били военно необвързани, с цел да избегнат спор с гигантския си комшия - публично желаеха участие в НАТО, откакто предходната година Русия нахлу в Украйна, която безрезултатно се опита да се причисли към алианса и неговите взаимни гаранции за сигурност.

Решенията на НАТО би трябвало да се вземат с единогласие и Ердоган е употребявал въздействието си, с цел да окаже напън върху двете скандинавски страни по отношение на наличието на кюрдски бойци на територията им, които Анкара третира като терористи.

Докато Финландия се причисли през април, Турция към момента не е дала зелена светлина на Швеция - частично базирайки се на митинг, при който извънредно десен деятел изгори ислямската свещена книга Коран.

Унгария - чието твърдо дясно държавно управление е в напрегнати връзки с огромна част от Европейския съюз - също отхвърли да даде благословията си на Швеция./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР